19:13 19.08.2020

СК Білорусі називає неумисним смертельне поранення учасника акції протесту

3 хв читати
СК Білорусі називає неумисним смертельне поранення учасника акції протесту

Слідчий комітет Білорусі розпочав перевірку за фактом смерті третього потерпілого на акціях протесту в республіці.

"Слідчі з'ясовують обставини смертельного поранення чоловіка під час припинення нападу на правоохоронців. Слідчі дадуть остаточну правову оцінку діям тих, хто нападав, а також правомірності застосування зброї особою, на яку покладено функції з охорони громадського порядку", - йдеться в повідомленні білоруського СК.

За даними відомства, попередньо встановлено, що, припиняючи протиправні дії, правоохоронці застосували фізичну силу.

"Один із них, сприймаючи дії підозрюваних як реальну загрозу життю і здоров'ю і припиняючи спроби заволодіти табельною зброєю, застосував стосовно нападника зброю, вистріливши в напрямку плеча. Проте, зважаючи на активний опір чоловіка, ненавмисно поранив його в область голови", - йдеться в СК Білорусі.

Інцидент стався 11 серпня у Бресті. За даними слідства, двоє чоловіків під час проведення несанкціонованої акції напали на поліцейських. Під час нападу чоловіки завдавали ударів, використовуючи металеву трубу, і намагалися заволодіти вогнепальною зброєю, що, як стверджують у СК, підтверджується наявними у слідства матеріалами.

У середу Мінохорони здоров'я Білорусі підтвердило смерть третього потерпілого на акціях протесту - 43-річного Геннадія Шутова. За даними відомства, Шутова 13 серпня перевели у важкому стані на лікування з Брестської обласної лікарні швидкої медичної допомоги до госпіталю Міністерства оборони. "Увечері 18 серпня настало різке погіршення стану, і, незважаючи на всі зусилля лікарів, урятувати пацієнта не вдалося", - йдеться в повідомленні МОЗ.

У Білорусі вже понад тиждень тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошено Олександра Лукашенка, котрий обіймає посаду глави держави з 1994 року.

У період 9-11 серпня співробітники силових структур здійснювали жорсткий розгін протестних акцій у Мінську та інших містах, зокрема у Бресті, де відбувалися сутички городян із міліцією. До "швидкої допомоги" й лікарень Бреста звернулися близько 100 осіб із забоями м'яких тканин, травмами рук і ніг, грудної клітки, живота. Госпіталізували 23 людей, деяким із них знадобилися операції.

Офіційно було підтверджено загибель однієї людини на акції в Мінську. Також офіційно було підтверджено смерть 25-річного жителя Гомеля, який помер після багатогодинного перебування в автомобілі для перевезення затриманих.

Раніше в офіційному повідомленні МВС підтверджувалося застосування співробітниками міліції табельної зброї "на ураження" у Бресті увечері 11 серпня. "У Бресті на співробітників міліції напала група агресивно налаштованих громадян з арматурою в руках. Попереджувальні постріли вгору їх не зупинили. Для захисту життя та здоров'я працівників зброю було застосовано на ураження. Одного з нападників поранено", - йшлося в повідомленні.

Із 9 серпня надходила інформація про численні випадки жорстокого поводження і катувань затриманих у міліції, ізоляторах тимчасового тримання. За даними Слідчого комітету, понад 600 людей уже звернулися із заявами про отримання тілесних ушкоджень під час затримання співробітниками правоохоронних органів, і близько 100 осіб - про отримання тілесних ушкоджень у місцях тимчасового тримання. Крім того, до слідчих органів надійшло 124 заяви та повідомлення про насильницькі дії протестувальників стосовно працівників правоохоронних органів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА