09:16 20.08.2020

Спецпредставник ОБСЄ закликає сторони і далі забезпечувати режим усеосяжного перемир'я на Донбасі

2 хв читати
Спецпредставник ОБСЄ закликає сторони і далі забезпечувати режим усеосяжного перемир'я на Донбасі

Спеціальний представник нинішнього голови ОБСЄ в Україні і в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з Донбасу Гайді Грау закликає сторони "і далі докладати всіх необхідних зусиль для збереження сталого та всеосяжного перемир'я.

У поширеному за підсумками чергових зустрічей ТКГ та її робочих груп у форматі відеоконференцій повідомленні для друку Грау зазначила, що учасники засідання ТКГ сьогодні одностайно відзначили, що "заходи з посилення режиму припинення вогню", погоджені ними чотири тижні тому, успішно діють.

Після початку дії "заходів" 27 червня 2020 року кількість порушень режиму припинення вогню скоротилася до найнижчого рівня, будь-коли фіксованого Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ.

У зоні конфлікту значно покращилася ситуація у безпековій сфері, що, у свою чергу, позитивно позначається на житті цивільного населення.

"Це вкотре доводить, що за наявності політичної волі можна досягти конкретних результатів. Я закликаю сторони і далі докладати всіх необхідних зусиль для збереження сталого та всеосяжного перемир'я", - наголосила Грау.

Окрім цієї теми, учасники засідання робочої групи з безпеки розробляли оновлений план розмінування. Вони значно наблизилися до угоди стосовно 20 ділянок розмінування, зокрема біля контрольних пунктів в'їзду-виїзду. "Я закликаю учасників засідання ТКГ підписати і виконати цю угоду, не висуваючи додаткових умов. Не можна забувати про те, що йдеться про життя людей", - зазначила представник голови ОБСЄ.

Економічна робоча група обговорювала поточні питання водопостачання в окремих районах Донецької та Луганської областей України, а також проблеми екології, головну увагу приділяючи екологічному стану вугільних шахт обабіч лінії зіткнення. У центрі дискусій робочої групи з гуманітарних питань було взаємне звільнення та обмін пов'язаних із конфліктом утримуваних. "Усі відповідальні мають проявити добру волю, щоб дійти швидкої згоди з цього питання", - наголосила Грау.

Окрім цього, учасники в конструктивному дусі обговорили технічні можливості доставки гуманітарних вантажів через лінію зіткнення в Луганській області.

Дискусія політичної робочої групи переважно була присвячена постанові Верховної Ради України №795-IX "Про призначення чергових місцевих виборів у 2020 році". "Я шкодую, що з цієї причини учасникам не вдалося обговорити питання порядку денного, спрямовані на імплементацію Мінських угод", - зазначила Грау.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА