12:19 20.08.2020

Опозиція в Білорусі домагатиметься повторних виборів, перешкод до участі в них Лукашенка бути не повинно

2 хв читати

 Білоруська опозиція домагатиметься повторних президентських виборів у найкоротші терміни, але склад Центральної виборчої комісії має повністю оновитися, заявила "Інтерфаксу" в четвер член Координаційної ради білоруської опозиції Марія Колесникова.

"Повноваження нинішнього президента Білорусі закінчуються лише 5 листопада. Після цього ми маємо намір провести вибори в суворій відповідності до міжнародних стандартів, запросивши міжнародних спостерігачів. Але склад ЦВК має бути повністю оновлено, голова ЦВК має змінитися", - сказала вона.

При цьому в опозиції не вбачають перешкод для участі Олександра Лукашенка в повторних виборах.

"Ми бачимо, що, навіть маючи адміністративний ресурс, навіть із грубими фальсифікаціями, він програв. Ми виходимо з того, що кожен громадянин Білорусі повинен мати право на участь у виборах, жодних перешкод тут бути не повинно. Але ми не віримо, що Лукашенко на це піде", - сказала вона.

У Білорусі вже понад тиждень тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошено нинішнього главу держави Олександра Лукашенка, який обіймає цю посаду з 1994 року. Вибори відбулися 9 серпня. Згідно із затвердженими ЦВК підсумками, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську - 10,12%.

Загалом під час акцій протесту було затримано близько 7 тис. людей. Одна людина загинула на акції протесту, одна - після затримання. На цей час частину затриманих звільнено.

Із 13 серпня протести розпочалися на багатьох білоруських промпідприємствах.

17 серпня Лукашенко допустив можливість проведення нових виборів глави держави після ухвалення нової Конституції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА