13:31 20.08.2020

Чверть закупівель Києва на кошти з Фонду COVID-19 проведено з порушеннями - Transparensy International

2 хв читати
Чверть закупівель Києва на кошти з Фонду COVID-19 проведено з порушеннями - Transparensy International

 Київ провів 325 закупівель на кошти з Фонду для боротьби COVID-19, з них 82 - з порушеннями, повідомила адвокат і координатор медзакупівель Transparency International Тетяна Руденко.

"Найчастіше порушення полягають у відсутності додатків до договорів, закуповують також товари, яких немає в переліку. Крім того, закуповують продукти харчування, меблі, бензин, вікна, двері, ліки, яких також немає в переліку", - сказала вона під час дискусії "Закупівлі COVID-19: хто як витрачає бюджетні кошти", організованої Prozorro в четвер.

За словами Руденко, найчастіше такі закупівлі замість уповноважених осіб, як це передбачено порядком, здійснюють тендерні комітети.

"Отже, зникає персональна відповідальність", - констатує генеральний директор ДП "Прозорро" Василь Задворний.

Як повідомив заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев, станом на 18 серпня із 66 млрд грн зазначеного Фонду касові видатки становили 16,9 млрд грн.

При цьому він наголосив, що законодавство дозволяє тільки постфактум відстежити зловживання у використанні зазначених бюджетних коштів на закупівлі для боротьби з пандемією. "Уже потім включається аудитслужба і перевіряє цільове призначення закупівель. Водночас ми наголошували на необхідності превентивно визначати порушення", - сказав заступник міністра фінансів.

"Ми також моніторимо процедури закупівель і скеровуємо аналітику аудитслужбі. Бачимо, такі кейси, як останнім часом новостворені фірми зі статутним капіталом близько 10 тис. грн отримують підряди на закупівлі понад 1 млн грн, по 5-6 млн грн... Це ефективно чи ні - фірми з невеликим статутним капіталом отримують можливість використовувати мільйонні кошти? Але ми не можемо запобігти цьому. Тільки потім може прийти Держаудитслужба з перевіркою", - сказав Єрмоличев.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА