07:24 22.08.2020

Чотири людини загинули від травм під час акцій протесту в Білорусі - ООН

2 хв читати
Чотири людини загинули від травм під час акцій протесту в Білорусі - ООН

Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявляє про загибель чотирьох осіб на акціях протесту в Білорусі.

"Ми нагадуємо владі Білорусі про абсолютну заборону тортур і повторюємо заклик, зроблений минулого тижня Верховним комісаром, до негайних, ретельних, незалежних і неупереджених розслідувань усіх заяв про порушення прав людини. Серед них загибель чотирьох осіб унаслідок травм, отриманих під час акцій протесту", - йдеться в заяві УВКПЛ, поширеному в п'ятницю.

"Ми особливо стурбовані тим, що доля і місцеперебування як мінімум восьми осіб залишається невідомим. Усі зникли після початку протестів 9 серпня", - наголосили в УВКПЛ.

У заяві зазначено, що більша частина з декількох тисяч людей, які були затримані в зв'язку з протестами, наразі звільнені. "Але ми як і раніше серйозно стурбовані тим, що, за повідомленнями, все ще перебувають під вартою понад 100 осіб, зокрема приблизно 60 осіб, обвинувачених у злочинних діях, можуть бути засуджені до тюремного ув'язнення в зв'язку з їх участю в переважно мирних демонстраціях", - наголосили в УВКПЛ.

"Продовжують з'являтися повідомлення про широкомасштабні тортури і жорстоке поводження із затриманими, зокрема з журналістами, і особливо з дітьми, що викликає тривогу. Ми стурбовані тим, що, як повідомляється, на сьогодні не було зроблено жодних дій з розслідування цих повідомлень з метою притягнення винних до відповідальності", - йдеться в повідомленні.

В УВКПЛ закликали білоруську владу переглянути свою позицію щодо співпраці зі Спеціальним доповідачем ООН з Білорусі. "Конструктивна взаємодія зі Спеціальним доповідачем надала б Білорусі реальну можливість продемонструвати свою готовність задуматися над проблемами прав людини і відреагувати на них, особливо під час кризи", - зауважили там.

Раніше повідомлялося про трьох загиблих під час акцій протесту в Білорусі.

У республіці вже більше тижня тривають масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цю посаду з 1994 року. Вибори відбулися 9 серпня. Відповідно до затверджених ЦВК підсумками, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську - 10,12%.

Всього в ході акцій протесту були затримані близько 7 тис. людей. Сотні постраждали при затриманнях. Дотепер невідомо про порушення кримінальних справ щодо працівників правоохоронних органів, які застосували надмірне насильство при затриманнях.

З 13 серпня протести почалися на багатьох білоруських підприємствах.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА