19:09 22.08.2020

У Малі на переговори з військовими прибула делегація на чолі з екс-президентом Нігерії

2 хв читати
У Малі на переговори з військовими прибула делегація на чолі з екс-президентом Нігерії

У Малі приземлилася делегація з західноафриканськими лідерами на чолі екс-президентом Нігерії Гудлаком Джонатаном, які проведуть переговори з військовими і з поваленим керівництвом країни, передають в суботу французькі ЗМІ.

Зокрема, за словами представника делегації, спочатку вони планують зустрітися з військовими, а потім з поваленим президентом Ібрагімом Бубакара Кейтою.

У Малі 18 серпня стався заколот військовослужбовців, який почався на крупній військовій базі в Каті поблизу столиці країни Бамако. Збунтувалися військові заарештували президента країни Кейту і прем'єр-міністра Бубу Сіссе. Слідом за цим Кейта виступив із заявою про відставку.

Військові, що захопили владу, оголосили про формування "Національного комітету порятунку народу", закриття кордонів Малі і введення комендантської години.

Із засудженням перевороту виступив Євросоюз, негайного і беззастережного звільнення Кейти і Сіссе з-під арешту зажадав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Активні протести в Малі почалися в березні 2020 року. Опозиційні сили були незадоволені тим, що Конституційний суд скасував результати голосування під час парламентських виборів на низці виборчих дільниць, що дозволяло партії Кейти зберегти більшість у парламенті.

Надалі протести стали масовими. Протестувальники виступали проти злиднів, зростання корупції та активізації екстремістських угруповань, вимагали відставки президента і уряду. Все це супроводжувалося сутичками між населенням і силами поліції.

Президент Ібрагім Бубакар Кейта, який перебував при владі з 2013 року (в 2018 році також переміг на президентських виборах вдруге), користувався підтримкою французької влади. Також французькі військові розгорнули в країні антитерористичну операцію "Сервал", яка в 2014 році отримала назву "Бархан". У колишній колонії Франції, крім французького військового контингенту, проживає значна кількість французів, в різних секторах працюють французькі фахівці.

Протягом усього правління Кейти в країні виникали корупційні скандали, загострювалися міжетнічні відносини. В середині березня 2019 року в країні відбулися масові вбивства мирного населення. В армії на тлі корупції, поганого матеріального забезпечення, затримки зарплат, зріло невдоволення державною владою. Демонстративне підтримування керівництва країни Парижем породжувало антифранцузькі  настрої серед частини населення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА