07:14 24.08.2020

Масова акція протесту в Мінську завершилася без затримань

2 хв читати
Масова акція протесту в Мінську завершилася без затримань

Багатотисячна акція протесту в Мінську завершилася без затримань.

Акція протесту почалася близько 14.00 біля Будинку уряду на площі Незалежності. Тут за різними оцінками ЗМІ зібралося від 150 до 250 тис. людей. Приблизно стільки було і на акції протесту минулої неділі біля стели "Мінськ - місто-герой".

Після декількох годин на площі Незалежності велика частина мітингувальників попрямувала до стели, частина - в бік площі Перемоги.

Біля стели в неділю розгорнулися армійські підрозділи, сама стела була обнесена колючим дротом. Напевно, зроблено це було для того, щоб учасники протесту знов не повісили на бронзову скульптуру "Батьківщина-мати" біля стели біло-червоно-білий прапор.

Будь-яких провокацій і конфліктів біля стели зафіксовано не було.

Після цього частина демонстрантів вирушила проспектом Переможців до Палацу незалежності - робочої резиденції президента Білорусі Олександра Лукашенка. При цьому силові відомства перекрили проспект Переможців поблизу Палацу незалежності - кордон силовиків був розтягнутий на всій ширині проспекту. Тут були задіяні штурмові комплекси "Рубіж", які використовувалися при розгоні акцій протесту 9-10 серпня. Протестувальники зупинилися в кількох десятках метрів від кордону, учасники акції скандували "Йди", "Звільнений", тримали прапори і плакати з різними гаслами.

Через деякий час учасники протесту розвернулися і пішли назад до стели. В цей час на територію Палацу незалежності прилетів вертоліт, імовірно з президентом Білорусі.

Наближений до прес-служби президента телеграм-канал "Пул першого" опублікував у цей час відеозапис. На відео Лукашенко вийшов з вертольота, на ньому бронежилет чорного кольору, одягнений він також у все чорне, в руках тримає зброю, схожу на автомат, але без ріжка з патронами.

Пізніше в прес-службі президента заявили, що Лукашенко був весь день у Палаці незалежності.

За інформацією речника МВС Білорусі Ольги Чемоданової, в Мінську на акції протесту затримань не проводилося.

У Білорусі вже два тижні проходять масові акції протесту проти підсумків виборів президента, на яких переможцем оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цей пост з 1994 року. Вибори відбулися 9 серпня. Відповідно до затверджених ЦВК підсумками, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його основного опонента Світлану Тихановську - 10,12%.

У перші дні протестів 9-12 серпня були затримані близько 7 тис. людей. Сотні постраждали при затриманнях. Чотири людини загинули. Дотепер не відомо про порушення кримінальних справ стосовно працівників правоохоронних органів, які застосували надмірне насильство при затриманнях.

З 13 серпня протести почалися на багатьох білоруських підприємствах.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА