10:02 24.08.2020

Зеленський: 29 днів на сході України немає бойових втрат, і нехай ці дні стануть місяцями, а місяці - роками

2 хв читати
Зеленський: 29 днів на сході України немає бойових втрат, і нехай ці дні стануть місяцями, а місяці - роками

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що перемир'я на Донбасі триватиме й надалі та вимірюватиметься вже не днями, а місяцями і роками.

"Рік тому я розповідав про те, як кожен мій ранок починається з СМС-повідомлення від Генерального штабу України. СМС про кількість поранених та загиблих за минулу добу на передовій. Цифри бувають різними, та тільки одне повідомлення робить ранок добрим: поранених - 0, загиблих - 0. Сьогодні, 29-й день поспіль у мене і всієї нашої України ранок дійсно добрий. Так, перед нами стоїть багато нових викликів, але сьогодні 29 днів, як на сході України у нас немає бойових втрат. 29 днів, як українські міста та села не ховають своїх героїв. 29 днів, як не плачуть мами. 29 днів, як дружини та діти чують у телефонній трубці: "Цілую вас, мої рідні. Скоро повернуся додому", - сказав він під час свого виступу в понеділок на урочистостях із нагоди 29-ї річниці Незалежності України.

Зеленський зазначив, що під час нещодавньої поїздки на схід країни в розмові з місцевими жителями вони сказали йому, що чують не новини про домовленості щодо режиму тиші, а чують саму тишу.

"І сьогодні, у 29-й день перемир'я, у 29-ту річницю Незалежності, ми всі просимо Бога лише про одне. Нехай дні тиші стануть місяцями, місяці - роками, роки - століттями, а потім тисячоліттями: миру, злагоди і процвітання української землі. І ми віримо, що це точно настане, бо надсилаємо прохання до неба саме з цього, знакового місця - Софійської площі. Тут Ярослав Мудрий розбив печенігів. Тут проходили збори громади та ухвалювали всі важливі рішення. Тут вітали гетьмана Хмельницького з перемогою, тут проголошували Акт Злуки та Соборність України. Тут, у 43-му році відзначали вигнання нацистів з Києва. А у серпні 1991-го тут відбулося народне віче на підтримку незалежності. І сьогодні, повертаючись до традицій наших предків, саме тут ми відзначаємо 29-ту річницю Незалежності України", - зазначив він.

На Софійській площі, де президент після виступу також вручить державні нагороди, є кілька сотень офіційних і запрошених осіб, а також парадні військові розрахунки, хор та оркестр, журналісти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА