13:44 25.08.2020

ВР ратифікувала меморандум і кредитну угоду з ЄС про надання Україні макрофінансової допомоги до EUR1,2 млрд

2 хв читати
ВР ратифікувала меморандум і кредитну угоду з ЄС про надання Україні макрофінансової допомоги до EUR1,2 млрд

Верховна Рада ратифікувала меморандум і кредитну угоду між Україною та Європейським Союзом про отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС сумою до EUR1,2 млрд.

За відповідний законопроект №0063 "Про ратифікацію меморандуму про взаєморозуміння між Україною як позичальником та Європейським Союзом як кредитором і кредитної угоди між Україною як позичальником і Національним банком України як агентом позичальника та Європейським Союзом як кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу в сумі до 1,2 млрд євро)" на засіданні у вівторок проголосували 248 народних депутатів.

Як повідомлялося, 23 липня цього року Україна та ЄС підписали в Брюсселі меморандум про надання макрофінансової допомоги в рамках підтримки ЄС країн Європейської політики сусідства, зокрема для України - на подолання наслідків коронакризи.

Програма триватиме 12 місяців і передбачає два транші по EUR600 млн, перший з яких буде виділено відразу після ратифікації та набуття чинності міжнародного договору. Другий транш буде надано за підсумками оцінки України заходів із реформування таких секторів, як управління фінансами, верховенство права, поліпшення бізнес-клімату, а також за підсумками секторальних реформ і реформ у сфері держпідприємств.

Зокрема, в рамках меморандуму Україна взяла на себе зобов'язання передати централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту держпідприємству "Медичні закупівлі України" (МЗУ), створити там незалежну наглядову раду, а також провести конкурсний відбір на посади керівників Державної митної і Державної податкової служб. Також Україна має розробити концепцію електронного податкового аудиту, розпочати його публічне обговорення, удосконалити систему моніторингу податку на додану вартість (ПДВ).

Крім цього, меморандум зобов'язує Україну ліквідувати Державну фіскальну службу (ДФС), прийняти в першому читанні законопроект про створення нового агентства для розслідування економічних і фінансових злочинів.

Щодо поліпшення бізнес-клімату, меморандум зобов'язує Україну розширити повноваження приватних виконавців на вимоги до 100 тис. грн до будь-якого боржника, а також на адміністративні штрафи, що стане початком повного зрівняння їхніх повноважень із державними виконавцями, зазначено в документі.

Крім того, Україна взяла зобов'язання сприяти блокуванню коштів на банківських рахунках шляхом дозволів на електронний зв'язок між виконавцями та банками.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА