07:14 26.08.2020

Тихановська закликала владу відпустити двох заарештованих членів президії Координаційної ради білоруської опозиції

2 хв читати
Тихановська закликала владу відпустити двох заарештованих членів президії Координаційної ради білоруської опозиції

Екс-кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська звернулася до білоруських силовиків з вимогою звільнити двох членів президії Координаційної ради опозиції Ольгу Ковалькову і Сергія Дилевського, які у вівторок за рішенням суду були арештовані на 10 діб.

"Я закликаю правоохоронців невідкладно припинити тиск на членів Координаційної ради та звільнити Ольгу Ковалькову і Сергія Дилевського. Не намагайтеся залякати нас і самі не бійтеся йти на відкритий діалог з народом, до якого закликає Координаційна рада!" - йдеться у зверненні Тихановської.

Екс-кандидат в президенти, що перебуває в Литві, зазначила, що "Координаційна рада виступає за врегулювання політичної кризи в Білорусі шляхом переговорів і проведення нових чесних виборів". Втім, за її словами, "замість пошуку діалогу адміністрація президента, що йде, займається дріб'язковими звинуваченнями і переслідуваннями".

"Жодні репресії не будуть прийняті нашим суспільством. Жодні спроби утримання влади не допоможуть уникнути відповідальності за репресії", - вважає Тихановська.

Вона також вважає, що "затримання членів Координаційної Ради - ознака відсутності державного мислення".

Як повідомлялося, члена Координаційної ради Ковалькова суд засудив до адміністративного арешту на 10 діб. Раніше інший член президії Координаційної ради Дилевський також отримав 10 діб адміністративного арешту.

Ковалькова і Дилевський були затримані в понеділок вдень поблизу Мінського тракторного заводу в рамках адміністративного процесу.

Минулого тижня прихильники Тихановської створили Координаційну раду з метою транзиту влади в країні шляхом проведення нових виборів.

До президії ради увійшли нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич, міжнародний медіатор Лілія Власова, представник страйкому МТЗ Дилевський, юрист Максим Знак, довірена особа Тихановської Ковалькова, координатор штабу Віктора Бабарики Марія Колесникова, екс-директор Купалівського театру і екс-дипломат Павло Латушко. До складу Координаційної ради увійшли близько 50 осіб.

Генпрокурор Білорусі Олександр Конюк після створення ради опозиції заявив, що її діяльність є антиконституційною і спрямована на захоплення влади. У зв'язку зі створенням ради порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу "Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь", яка покаранням передбачає позбавлення волі на строк до п'яти років.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту незгодних з підсумками виборів президента, на яких переможцем був оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цю посаду з 1994 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА