08:37 26.08.2020

Естонський прем'єр запросив Помпео на саміт "Ініціативи трьох морів"

2 хв читати
Естонський прем'єр запросив Помпео на саміт "Ініціативи трьох морів"

Прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас запросив державного секретаря США Майка Помпео в Таллінн на саміт держав "Ініціативи трьох морів".

"Днями у мене відбулася телефонна розмова з держсекретарем Сполучених Штатів Майком Помпео, під час якої я зробив йому таку пропозицію", - повідомив він в інтерв'ю порталу телерадіомовлення ERR.

Ратас зазначив, що раніше Естонія запросила на саміт і президента Дональда Трампа, але в зв'язку з виборчою кампанією в Америці він навряд чи зможе відвідати країну 19-20 жовтня, коли планується провести зустріч на вищому рівні.

"Питання лише в тому, чи відбудеться це безпосередньо тут або відео-мостом. Чи буде хтось від США на високому рівні брати участь у цій зустрічі? Я думаю, що так. Ми повинні намагатися досягти цього", - сказав Ратас.

Раніше планувалося провести "Ініціативу" в червні, але через пандемію було вирішено перенести її на жовтень.

Зустріч на вищому рівні платформи співпраці держав Балтійського, Чорного та Адріатичного морів розглядається в Естонії як найбільший зовнішньополітичний захід нинішнього року.

Основним пріоритетом роботи "Ініціативи" називають формування інфраструктурної та економічної єдності на осі "Північ-Південь". У низці ЗМІ висловлювалися думки про те, що проект покликаний переорієнтувати енергетичні ринки Східної Європи, а потім і інших країн, які розташовані між Адріатикою, Балтикою і Чорним морями, з російського газу на сировину, зокрема, американських компаній.

Коментуючи на прохання "Інтерфаксу" майбутній саміт, посол Росії в Естонії Олександр Петров сказав: "Тут важливо бачити спрямованість цієї "ініціативи".

"Ми готові до взаємодії з усіма нашими європейськими сусідами, якщо їх зусилля не спрямовані проти ізоляції Росії, створення своєрідного, раніше був такий термін, "санітарного кордону", - зазначив дипломат.

"Ми відкриті до співпраці і хочемо, щоб із таким же настроєм вели розмови і наші європейські партнери", - сказав Петров.

"Ініціатива трьох морів" є неформальною платформою співпраці 12 країн Центральної та Східної Європи, розташованих між Балтійським, Чорним і Адріатичним морями (Польща, Хорватія, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Румунія, Болгарія та Австрія). Вона була запропонована в 2015 році Польщею та Хорватією. Важливими партнерами є Європейський союз, США і Німеччина.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА