17:36 26.08.2020

Україна передала до Ради Європи грамоти про ратифікацію Конвенції про доступ до офіційних документів

3 хв читати
Україна передала до Ради Європи грамоти про ратифікацію Конвенції про доступ до офіційних документів

 Україна передала до секретаріату Ради Європи 19 серпня грамоти про ратифікацію Конвенції Тромсе - про доступ до офіційних документів, повідомила заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

"Справді, 19 серпня ми передали грамоти про ратифікацію Тромської конвенції до секретаріату Ради Європи. Тож дозвольте мені привітати всіх нас із цим актом доброї волі України, яка цим демонструє, як на мене, європейську практику та культуру", - сказала Джапарова під час онлайн-обговорення "Конвенція Ради Європи про доступ до офіційних документів - нові можливості для України" в середу.

За її словами, секретаріат Ради Європи повідомив, що конвенція почне повноцінно діяти з 1 грудня.

"Сподіваюся, що це також надасть певний імпульс іншим країнам, які ще не ратифікували цю конвенцію", - зазначила заступник міністра.

Джапарова пояснила, чому ця конвенція важлива, й наголосила, що, по-перше, незважаючи на зовнішню агресію РФ, Україна не закрилася і продовжує розвивати відкритість, публічність і підзвітність органів державної влади України громадянському суспільству.

"І, по-друге, в очах світу ми також цим актом підтвердили певне реноме цивілізованої країни", - сказала заступник глави МЗС.

Конвенція Ради Європи є надзвичайно важливим документом не лише для України, а і для всього регіону країн, які є учасниками Ради Європи, оскільки вперше на рівні Ради створюється зобов'язальний механізм у контексті зобов'язань держави піклуватися про доступ до офіційних документів та інформації, повідомив заступник міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко. Він додав, що документ створювався досить давно, і не виключено, що в рамках інших механізмів доведеться запускати його доопрацювання, зокрема і внесення нової редакції.

Заступник голови комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук зазначила, що у Верховній Раді вже створено робочу групу з удосконалення закону "Про доступ до публічної інформації", і вона буде формалізована на одному з перших засідань комітету.

Водночас уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова поінформувала, що минулого року Офіс уповноваженої отримав майже 11 тис. звернень про порушення прав громадян щодо доступу до офіційних документів, і це практично 25% від усіх отриманих звернень, а цього року офіс отримав понад 5 тис. таких звернень.

"Це свідчить про те, що, передусім, порушуються права людей, які знають, що їм потрібно надати таку можливість отримати інформацію, і про те, що ті, хто має надати таку інформацію, не знають або своїх зобов'язань, або просто не знають і не читають цих законів", - пояснила Денісова.

На її думку, першочергове завдання і Офісу уповноваженої, і всіх громадських організацій, які опікуються цими питаннями, є просвітницька робота як щодо тих, хто користується правом на доступ до офіційної інформації, так і стосовно тих, хто забезпечує дотримання таких прав.

Директор з прав людини Генерального директорату прав людини та верховенства права Ради Європи Крістоф Пуарель назвав ратифікацію Україною конвенції надзвичайно важливим кроком, який Рада Європи щиро вітає.

"Передусім я сказав би, що це важливий крок для самої України, оскільки через ратифікацію конвенції ми сприяємо прозорості належного управління і доступу до офіційних документів в Україні. Я дуже сподіваюся, що приклад України буде прикладом для інших країн-членів Ради Європи, і незабаром ми побачимо більше випадків ратифікації", - додав він.

Як повідомлялося, 20 травня Верховна Рада ратифікувала Конвенцію Тромсе. Україна стала десятою державою, яка її ратифікувала і запустила в дію, адже конвенція набуває чинності з десятою ратифікацією. Конвенція є першим міжнародним зобов'язальним правовим документом, в якому закріплюється право на доступ до офіційних документів органів державної влади. Конвенція містить мінімальні стандарти обробки запитів про доступ до офіційних документів і процедури перегляду ухвалених рішень, повідомляє Офіс Ради Європи в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА