22:20 26.08.2020

Боррель і глава МЗС Канади Шампань закликали владу Білорусі до національного діалогу

2 хв читати
Боррель і глава МЗС Канади Шампань закликали владу Білорусі до національного діалогу

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель і міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань закликали в спільній заяві білоруську владу вступити в діалог з народом.

"Масові демонстрації в Мінську і в усій країні в неділю, 23 серпня, повинні були дати зрозуміти владі, що зараз необхідно терміново почати відкритий і конструктивний національний діалог, щоб знайти шлях вперед для Білорусі", - йдеться в документі, поширеному в середу ввечері в Брюсселі.

Боррель і Шампань заявили, що підтримують прагнення білоруського народу до демократичних змін.

"Ми чітко і неодноразово висловлювали нашу позицію щодо проведення президентських виборів 9 серпня в Білорусі і їх наслідків. Президентські вибори не були ні вільними, ні справедливими", - сказано в спільній заяві керівників європейської та канадської дипломатій.

Вони нагадали, що Білорусь як держава-учасниця Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) "взяла на себе зобов'язання проводити справді демократичні вибори і захищати права людини та основні свободи".

"Тільки мирний і демократичний процес може знизити ескалацію ситуації і знайти надійні рішення", - наголошується в документі.

Боррель і Шампань заявили про підтримку пропозиції албанського головування в ОБСЄ сприяти діалогу в Білорусі в процесі спільного візиту чинного голови організації, прем'єр-міністра і міністра закордонних справ Албанії Еді Рами і майбутнього голови організації, глави МЗС Швеції Анн Лінде.

"Ми закликаємо білоруську владу невідкладно прийняти цю пропозицію. Ми закликаємо всі інші держави-учасниці ОБСЄ також підтримати цю пропозицію", - йдеться в спільному документі.

Автори заяви пообіцяли уважно стежити за ситуацією і бути готовими зробити свій внесок в зусилля з мирного врегулювання кризи в Білорусі.

"Канада і Європейський союз будуть і далі підтримувати народ Білорусі і продовжувати працювати з нашими міжнародними партнерами, щоб його голос був почутий, а його права були захищені", - заявили високий представник ЄС із закордонних справ і глава МЗС Канади.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА