13:34 27.08.2020

Рівненська область через 30 років може залишитися без лісу - дослідження

3 хв читати
Рівненська область через 30 років може залишитися без лісу - дослідження

За рік, із серпня-2019 до серпня-2020 року, в Рівненській області вирубали лісу у два з половиною разу більше, ніж за аналогічний період 2018-19 років - 5395 га проти 2101 га роком раніше, свідчать дані дослідження, проведеного компанією EOS Data Analytics, Інститутом космічних досліджень НАН України та Державного космічного агентства України.

Згідно з отриманими даними, у Житомирській області за зазначений період вирубали майже на 20% більше лісу, ніж минулого року.

"За такої динаміки вирубки Рівненська область може залишитися без лісу вже через 30 років, а Житомирська - через 38. Якщо не уповільнити цього тренду, то за зазначений час може бути знищено 1,6 млн га і 2,3 млн га відповідно, які становлять площу лісів у цих областях. Навіть враховуючи висадку, відновлення лісу займає від 60 до 100 років, залежно від порід дерев", - наголошується в повідомленні EOS Data Analytics.

Дослідження проводили за допомогою технології супутникового аналізу, яку раніше використовували в рамках програми підтримки прозорого управління земельними ресурсами в Україні (Supporting Transparent Land Governance in Ukraine) з ініціативи Світового банку та за фінансової підтримки Європейського Союзу.

"Проблема вирубки українських лісів дуже резонансна і часто використовується в маніпуляціях. Передусім за відсутності незалежного інструменту, який гарантував би прозорий контроль змін лісового покриву і відстеження антропогенного чинника, котрий цьому сприяє. Сьогодні, завдяки цифровим технологіям, зокрема супутниковому моніторингу, можна мало не щодня відстежувати зміни, над чим наша команда і працює", - заявив директор із продажу EOS Data Analytics Роман Медведєв.

За його словами, вирубка дерев та іншої рослинності може призвести до важких екологічних проблем, таких як опустелювання, ерозія, зменшення родючості ґрунту, повені та вимирання популяцій диких тварин (зокрема внесених до "Червоної книги"). Це також збільшує ризик повторення катастрофічних пожеж весни 2020 року (у квітні в Житомирській області вогонь знищив п'ять населених пунктів).

"Питання вирубки українських лісів порушують уже не перший рік. Ліс безконтрольно рубають і "сірими" схемами вивозять на експорт. Ніхто не знає справжніх масштабів. Дані отримані із супутників - це незалежний інструмент на шляху до вирішення цієї проблеми. Космос бачить усе", - вважає засновник EOS Максим Поляков.

У компанії зазначають, що інструменти супутникового моніторингу допомагають не тільки фіксувати порушення, але і розумно керувати лісовим господарством. Наприклад - відстежувати процес регенерації лісових екосистем, які зазнали впливу несприятливих факторів, на кожному з етапів і до повного відновлення.

Як повідомлялося, раніше компанія EOS Data Analytics, власником якої є український бізнесмен Максим Поляков, отримала грант від Європейської Комісії на розробку систем аналізу супутникових даних під час видобутку корисних копалин в Європі.

EOS Data Analytics, що спеціалізується на наданні користувачам аналітики на основі даних космічного моніторингу, входить до вертикально інтегрованої супутникової групи EOS і є частиною інвестиційного портфеля Noosphere Venture.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА