14:34 27.08.2020

Затримання у Білорусі 33 "вагнерівців" - це спільна операція українських й американських спецслужб, заявив Путін

3 хв читати
Затримання у Білорусі 33 "вагнерівців" - це спільна операція українських й американських спецслужб, заявив Путін

Ситуація із затриманням у Білорусі 33 членів приватної російської військової компанії "Вагнера" - це спільна операція українських й американських спецслужб, стверджує президент Росії Володимир Путін.

"Операція це українських спецслужб спільно з американськими. Нині це достовірно відомо. Деякі учасники цього процесу або спостерігачі, люди добре поінформовані, вони навіть не приховують тепер цього", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "Россия 24" у четвер.

Путін сказав, що затриманих "вагнерівців" нібито "втемну" використали для того, щоб перемістити на територію Білорусі й представити як можливу ударну силу для розгойдування ситуації під час передвиборної кампанії в Білорусі, що, за його словами, абсолютно не відповідало дійсності.

"Нині це очевидно. Це акція спецслужб. Людей, про яких ви сказали, втемну використали для того, щоб перемістити на територію Білорусі, поставити перед ними абсолютно легальні цілі: вони мали, як їм сказали, виїхати до будь-якої країни, до Латинської Америки, на Близький Схід просто для абсолютно легальної роботи. Насправді, їх затягли на територію Білорусі та представили як можливу ударну силу для розгойдування ситуації під час передвиборної кампанії, що абсолютно не відповідало дійсності", - розповів він.

За словами президента РФ, "люди їхали на роботу до третьої країни, їх просто заманили туди, перетягнули через кордон".

"Наші прикордонники то їх не випускали, до речі кажучи, вони ж не могли в'їхати. Але за підробленими документами їх, фактично, ввезли", - пояснив Путін.

Як повідомлялося, 33 членів ПВК було затримано в Мінську, звідки, за їхніми словами, вони мали летіти до Туреччини. Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв про те, що їхній приїзд пов'язаний зі спробою дестабілізувати ситуацію в країні перед виборами. Проте низка російських ЗМІ повідомила, що виїзд групи був результатом операції українських спецслужб.

18 серпня низка українських ЗМІ повідомили що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

Інформацію спростували офіційні органи. Так, начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що поїздка бойовиків ПВК "Вагнера", під час якої їх затримали в Білорусі, є спецоперацією російських спецслужб. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи і затримання російських бойовиків у Білорусі як сплановану дезінформацію. У Службі безпеки України також спростували свою причетність до історії з появою і затриманням "вагнерівців" у Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА