21:20 27.08.2020

УкрФА, ФМУ та "Укрцемент" просять відкликати законопроект про держекоконтроль і розробити новий

2 хв читати
УкрФА, ФМУ та "Укрцемент" просять відкликати законопроект про держекоконтроль і розробити новий

Українська асоціація виробників феросплавів (УкрФА), Федерація металургів України (ФМУ) та асоціація "Укрцемент" звернулися до парламентарів із проханням відкликати та зняти з розгляду Верховної Ради проект закону "Про державний екологічний контроль" №3091 та розпочати розробку нового законопроекту із залученням профільних асоціацій, представників суб'єктів господарювання та громадськості.

Згідно з листами асоціацій промисловців, тексти яких має агентство "Інтерфакс-Україна", принциповим зауваженням до законопроекту є виведення екологічного контролю з-під дії закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності", що створює передумови для здійснення додаткового тиску з боку контролюючих органів на підприємства без можливості захисту.

На думку промисловців, це створює значні корупційні ризики.

Крім того, законопроект пропонує надати Державній екологічній інспекції контрольні функції в непрофільних для неї напрямах, зокрема в транспортній сфері, у сфері державного геоконтролю, що створює ризик непрофесійного здійснення своїх повноважень контролюючим органом.

Отже, підготовка профільного законопроекту, що регулюватиме здійснення державного екологічного контролю, потребує іншої концепції, на відміну від закладеної в проекті закону №3091, тому асоціації пропонують відкликати та зняти з розгляду цей законопроект, розпочавши розробку нового законодавчого акта.

Асоціації пропонують залучити їх, а також представників суб'єктів господарювання, громадськості для розробки нового законопроекту, які забезпечуватимуть збалансоване здійснення державного екоконтролю, без односторонньої переваги адміністративного тиску та зростання корупційних ризиків функціонування органів держекоконтролю.

Як повідомлялося, Державна екологічна інспекція (ДЕІ) планує до кінця 2020 року завершити процес реформування, створити нову територіальну мережу інспекцій, провести кадрові зміни і збільшити розмір штрафів. У відомстві також очікують ухвалення законопроекту №3091 "Про державний екологічний контроль" та внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо збільшення штрафів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА