18:29 28.08.2020

НАБУ оскаржить закриття справи "Роттердам+"

2 хв читати
НАБУ оскаржить закриття справи "Роттердам+"

Рішення про закриття справи "Роттердам+" суперечить принципам верховенства права, тому Національне антикорупційне бюро України оскаржить його в генерального прокурора та в. о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), заявляють у бюро.

"Ми робитимемо все можливе згідно із законом, щоб відновити розслідування і передати справу до суду для її оцінки, і неупередженим судом, і громадянським суспільством", - ідеться в заяві, оприлюдненій у п'ятницю на сторінці НАБУ в соцмережі Facebook.

У бюро наголосили, що розслідування цієї справи перебувало на завершальній стадії, "детективи зібрали всі необхідні та переконливі докази для направлення її до суду та доведення винуватості підозрюваних".

Також у НАБУ нагадали, що про підозру повідомили шістьом особам, унаслідок дій яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків, що підтверджено відповідною експертизою. Нагадаємо, що комплексною експертизою також підтверджено розрахунки збитків за 2016-2017 роки, але суть її полягає в тому, що питання протиправності дій, відповідно, і настання збитків має вирішити суд.

"У свою чергу прокурор САП – процесуальний керівник у справі за весь час розслідування жодного разу не витребував матеріали провадження для вивчення, не запитував у слідства, чи справді вичерпано можливості доказування, і два дні тому обговорював на нараді, як краще рухатися у справі далі. Замість того, щоб скерувати її до суду, через незрозумілі детективам причини, він несподівано ухвалив рішення про закриття справи нібито на підставі відсутності достатніх доказів та можливостей їх здобути й унеможливив покарання винних осіб", - додали в бюро.

НАБУ категорично не згодне з таким рішенням: "Ми переконані, що вирішення долі цього провадження поза межами судового процесу не відповідатиме законним інтересам громадянського суспільства і держави. Адже справа "Роттердам+" є знаковою для України, і про необхідність її завершення неодноразово заявляли найвищі посадовці".

Раніше 28 серпня в САП заявили, що "справу "Роттердам+" закрито в частині, що стосується підозрюваних, проте саме досудове розслідування триває. В антикорупційному органі зазначили, що наразі, у зв'язку з тривалістю попереднього розслідування, фактичним обмеженням термінів досудового розслідування, визначеним п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України, і відсутністю інших процесуальних джерел доказів, вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення винуватості підозрюваних та інших осіб у суді.

"З огляду на викладене складено постанову, відповідно до якої 27.08.2020 кримінальне провадження закрито в частині щодо підозрюваних у зв’язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливості їх отримати, а також у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Проте в повному обсязі кримінальне провадження не закрито, в ньому триває досудове розслідування", - йдеться в коментарі САП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА