19:38 28.08.2020

АМКУ може розпочати розслідування подорожчання газу для населення

3 хв читати
АМКУ може розпочати розслідування подорожчання газу для населення

Антимонопольний комітет України (АМКУ) може розпочати розслідування за фактом підвищення цін на газ для населення, повідомило джерело в уряді журналістам.

"Газозбутові компанії необґрунтовано збільшили ціну для населення, більше, ніж це було продиктовано ринковими умовами", - сказав співрозмовник журналістів.

У свою чергу АМКУ повідомив про істотне збільшення цін на газ у серпні та початок поглибленого вивчення дій газопостачальних компаній стосовно дотримання ними конкурентного законодавства.

Відомство зазначило, що на засіданні 28 серпня дало обов'язкові рекомендації майже 40 газопостачальникам: у разі зміни цін на природний газ завчасно інформувати побутових споживачів і вжити заходів для встановлення цін на рівні, що відповідає умовам існування значної конкуренції на ринку.

АМКУ зазначив, що в серпні частина постачальників природного газу порушили зобов'язання щодо своєчасного (до 25 серпня) оголошення цін на газ.

"Комітет зазначає, що збільшення газопостачальними компаніями роздрібних цін на природний газ для побутових споживачів має бути належним чином обґрунтованим", - ідеться в повідомленні комітету в п'ятницю.

Як повідомлялося, з 1 серпня 2020 року з НАК "Нафтогаз України" знято спеціальні зобов'язання з продажу газу для його подальшого постачання побутовим споживачам. З серпня ціни на газ для своїх побутових клієнтів і бізнесу (юросіб) кожен постачальник визначає самостійно. За режимом ПСО ціна в липні становила 2,97 грн/куб. м.

Проект "ГазПравда" оприлюднив дослідження, згідно з якими найнижчу ціну за кубометр природного газу населенню в серпні, після скасування режиму спецобов'язків, запропонувала компанія TAS Energy - 2,67 грн, тоді як у ГПК "Нафтогаз України" - 3,24 грн. У більшості інших газопостачальних компаній ціни коливалися в межах від 4,2 грн (ТОВ "Кременчукгаз-постачання") до 4,7 грн (ТОВ "Газівник").

У дослідженні стверджується, що газзбути, афілійовані з облгазами, що користуються брендом "Регіональної газової компанії", виставили одну ціну - 4,49 грн за кубометр.

"Нафтогаз України" вже оголосив ціну на вересень, підвищивши її порівняно з серпнем на 45,1% - до 4,7 грн/куб. м (тут і далі - з ПДВ, без урахування доставки). Окрім ГПК у другій половині вересня збільшить ціну на газ побутовим споживачам у рамках пакета "Річний". З 1 по 15 вересня ціну на 12 місяців можна буде зафіксувати на запропонованому ще в серпні рівні - 4,73 грн/куб. м, а з 16 по 30 вересня вона зросте - на 10,8% (на 0,51 грн/куб. м), до 5,24 грн/куб. м.

Більшість інших газопостачальників зволікають з оголошенням своїх цін на вересень, і регулятор НКРЕКП уже пригрозив їм штрафами до 850 тис. грн.

Згідно з моніторингом енергорегулятора, в першому кварталі 2020 року близько 69% обсягів постачання газу населенню здійснювали компанії групи "РГК", група "Нафтогаз" - 2%, інші постачальники - 29%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА