20:13 28.08.2020

Аваков поговорив з ув'язненим в Італії Марківим і анонсував спецбрифінг з оприлюдненням нових фактів убивства Роккеллі та Миронова в 2014 р. на Донбасі

3 хв читати
Аваков поговорив з ув'язненим в Італії Марківим і анонсував спецбрифінг з оприлюдненням нових фактів убивства Роккеллі та Миронова в 2014 р. на Донбасі

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков провів розмову з військовослужбовцем Національної гвардії України Віталієм Марківим, під час якої обговорив підготовку до засідання апеляційного суду на вирок йому.

"Радий його бачити. Віталій в італійській в'язниці вже 3 роки та 3 місяці за неправдивим обвинуваченням ... неймовірно несправедливим і підлим. 28 вересня в Мілані апеляційний суд. Готуються адвокати, провели роботу й ми... Дуже потрібно було переговорити. Сьогодні нарешті домігся права й мені дозволили 15-хвилинну розмову з Віталієм, котрий очікує суду в міланській в'язниці Опера. Важливо було і підтримати його, і обов'язково дати йому інфу безпосередньо, крім адвокатів", - написав Аваков у п'ятницю ввечері на своїй сторінці в соцмережі Facebook і опублікував відеозапис цієї розмови.

Він також розповів про те, що в понеділок, 31 серпня, о 14:00 разом із представниками слідства дасть спеціальний брифінг для іноземних і українських ЗМІ про нові факти, отримані українським слідством щодо реального вбивства італійського фоторепортера Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова в травні 2014 року в Слов'янську.

"Говоритиму про факти, не взяті до відома італійським судом у Павії, що засудив Марківа до 24 років в'язниці за неправдивим обвинуваченням. Факти, які, як ми всі сподіваємося, почує апеляція Мілана. Заплановано дії глави МЗС Дмитра Кулеби. Про переговори президента Зеленського з владою Італії ви знаєте. Тримаємо кулачки й робимо те, що маємо! Займатимуся цим щодня, доти, доки Віталій приїде в Київ і зі своєю широченною посмішкою зателефонує з Софії і скаже: "Мамо, я вже тут!" Ми не залишимо нашого солдата! #FreeMarkiv", - написав Аваков.

Нацгвардійця Марківа, який має подвійне громадянство України та Італії, затримали в Італії 30 червня 2017 року за підозрою в убивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно з аргументами сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював вбивства, але інформував керівництво НГУ про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті, у свою чергу, контактували з військовими Збройних сил України, які, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Роккеллі в 2014 році. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

24 липня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італійської Республіки Джузеппе Конте, під час якої співрозмовники обговорили і вирок суду Марківу. Глава Української держави запропонував правову допомогу Україні в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі. Він висловив занепокоєння невиправдано жорстким рішенням суду і наголосив на важливості неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.

Передбачалося, що Апеляційний суд округу Ломбардія розгляне апеляційну скаргу, подану захистом Марківа, навесні 2020 року, проте у зв'язку з пандемією коронавірусу засідання було відкладено на невизначений термін.

24 липня 2020 року в МВС України повідомили, що оскарження вироку у справі Марківа розпочнеться у вересні. "Засідання суду в другій інстанції відбуватимуться в апеляційному суді присяжних Мілана", - йдеться в повідомленні відомства на сторінці у Facebook.

Так, у клопотанні захист просить остаточно та беззастережно виправдати Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного інциденту, що стався 24 травня 2014 року в Донецькій області неподалік Слов'янська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА