20:16 28.08.2020

КС оприлюднив рішення щодо неконституційності указу про призначення Ситника директором НАБУ

2 хв читати
КС оприлюднив рішення щодо неконституційності указу про призначення Ситника директором НАБУ

Конституційний суд України (КС) оприлюднив рішення про неконституційність указу від 16 квітня 2015 року про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

"Визнати таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), указ президента України "Про призначення А.Ситника директором НАБУ" від 16 квітня 2015 року №218 / 2015", - йдеться в рішенні КС.

Зазначається, що вищезазначений указ про призначення Ситника втрачає чинність з дня ухвалення КС цього рішення.

Крім того, це рішення КС не поширюється на правовідносини, які виникли в результаті здійснення посадових обов'язків Ситником.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і таким, яке не може бути оскаржене.

Як зазначає відділ комунікацій КС і правового моніторингу, КС "у своєму рішенні зазначив, що предметом конституційного розгляду в цій справі є питання забезпечення поділу влади і її функціонування в рамках наявної форми державного правління. Водночас КС зазначив, що в Україні тільки орган конституційної юрисдикції наділений відповідними повноваженнями для вирішення питання, порушеного в конституційному поданні".

Як повідомлялося, конституційне подання було передано 51 народним депутатом до КС 20 травня 2020 року. Скан документа оприлюднив у соцмережах народний депутат фракції "Слуга народу" Олександр Дубинський.

Автори подання вважають, що п'ятий президент України Петро Порошенко, призначаючи директора НАБУ, вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив встановлену ч. 4 ст. 5 Конституції України заборону на узурпацію державної влади.

Крім того, нардепи вважають, що видання указу про призначення директора НАБУ суперечить положенням ч. 2 ст. 6, ч. 2 ст. 8, ч. 2 ст. 19, п.31 ч. 1 ст. 106 Конституції України, які містять вичерпний перелік повноважень президента України та зобов'язують видавати акти на підставі Конституції України.

9 липня Велика палата Конституційного суду України у формі письмового провадження розпочала розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата.

Під час пленарного засідання суддя-доповідач у справі - глава КС Олександр Тупицький представив доповідь за поданням. За його словами, автори подання вважають, що, призначивши директора НАБУ, голова держави вийшов за рамки своїх конституційних повноважень і порушив процедуру заборони узурпації державної влади. Зокрема, автори подання зазначають, що посада директора НАБУ не належить до переліку посад, на які призначає президент України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА