08:37 29.08.2020

Нардеп Княжицький про ситуацію з Ситником: КСУ визнав неконституційним указ президента, який вже 5 років як вичерпав свою дію і фактично втратив чинність

2 хв читати
Нардеп Княжицький про ситуацію з Ситником: КСУ визнав неконституційним указ президента, який вже 5 років як вичерпав свою дію і фактично втратив чинність

Народний депутат фракції "Європейська Солідарність" Микола Княжицький вважає, що Конституційний суд України (КСУ) визнав неконституційним указ президента, який вже 5 років як вичерпав свою дію і фактично втратив чинність, а питання про звільнення Артема Ситника з посади директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) зайшло в глухий кут.

"Кажуть: Конституційний суд звільнив Ситника з посади керівника НАБУ. Насправді, навпаки. Суд виключив звільнення Ситника!", - написав нардеп на своїй сторінці в Фейсбуці в суботу вранці.

За його словами, визнання указу неконституційним не тягне за собою звільнення Ситника і пов'язане з тим, що кадровий указ є індивідуальним актом.

"За одним із старих рішень КСУ 2009 року, будь-який індивідуальний акт вичерпує свою дію після його виконання (рішення №7рп-2009). Тобто указ про призначення Ситника перестав діяти не в момент, коли КСУ визнав його неконституційним, а в 2015 році, коли Ситника на його підставі було прийнято на роботу в НАБУ на посаду директора. Іншими словами КСУ визнав неконституційним указ президента, який вже 5 років як вичерпав свою дію і фактично втратив чинність", - уточнив Княжицький.

Нардеп наголосив, що в самому рішенні КСУ зазначено, що воно не поширюється на правовідносини, що виникли в результаті здійснення Ситником своїх посадових обов'язків як директора НАБУ.

"Виникає наступне питання: як тепер звільнити Ситника? Президент вже точно не може, оскільки КСУ прямо сказав, що це не його компетенція - призначати і звільняти директора НАБУ", - написав Княжицький.

У своєму рішенні КСУ зазначив, що НАБУ має ознаки центрального органу виконавчої влади.

"Тому звільняти його повинен Кабмін. Але щоб це зробити, він повинен отримати повноваження в законі. А щоб такі повноваження отримати, треба повністю переробити закони стосовно НАБУ, визнати його Центральним органом виконавчої влади і наділити КМУ відповідними повноваженнями", - переконаний нардеп.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА