14:24 29.08.2020

Майже 20 журналістів позбавили акредитації в Білорусі

2 хв читати
Майже 20 журналістів позбавили акредитації в Білорусі

Міністерство закордонних справ Білорусі станом на ранок суботи позбавило акредитації 17 журналістів іноземних ЗМІ, які працюють в Республіці.

Як випливає з повідомлень Білоруської асоціації журналістів( БАЖ), редакцій ЗМІ та Telegram-каналів, позбавлено акредитації чотирьох журналістів білоруського бюро "Радіо Свобода" – Алеся Дащинського, Олега Груздиловича, Володимира Гридіна та Олександра Динька.

Також акредитації позбавлені журналісти Agence France-Presse Сергій Гапон і Олександр Гребенкін; ARD -Ілля Кузнєцов, Сергій Сергєєв, Михайло Фомін; Associated Press-Сергій Гриц і Юрій Карманов, BBC - Тетяна Мельничук і Тетяна Януцевич; Reuters – Василь Федосенко і Володимир Костін, RFI – Геннадій Шаріпкін, "Настоящее время" – Роман Васюкович.

У Міністерстві закордонних справ інформацію про позбавлення журналістів акредитації не коментують.

Наприкінці липня президент Олександр Лукашенко пригрозив іноземним ЗМІ видворенням з Білорусі. "Та й в уряді у нас, Міністерстві закордонних справ всі сидять, чекають команди президента. Що це за ставлення до країни? BBC, "Свобода", "Вільна Європа" і так далі, стріми ці... Я вже не кажу про тенденціоз, вони ж закликають до масових заворушень. Чому ви це терпите? Ви ж їх акредитували тут", – заявив Лукашенко на нараді. Він висунув вимогу вживати в таких випадках заходів. "Не треба чекати ніякого кінця електоральної кампанії. Видворяйте звідси, якщо вони (іноземні ЗМІ) не дотримуються наших законів і кличуть людей на майдани", – заявив Лукашенко.

Минулого четверга в Мінську міліція затримала майже 50 журналістів, які висвітлювали акцію протесту. Як заявила офіційний представник ГУВС Мінміськвиконкому Наталія Ганусевич, "журналісти затримані для з'ясування особистостей".

Водночас, як повідомляє БАЖ і самі журналісти, їх примушували показувати особисті мобільні телефони і видаляти фотографії з акції протесту. Тих, хто відмовлявся це робити, залишали в РУВС. Крім того, за інформацією БАЖ, на таких журналістів оформили протоколи за ст.23.34 КпАП (порушення порядку організації або проведення масових заходів).

У п'ятницю суд Жовтневого району Мінська розглянув адміністративні справи щодо чотирьох затриманих напередодні на акції протесту журналістів і відправив справи на доопрацювання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА