07:21 30.08.2020

У Грузії виявили раніше невідому архітектуру епохи неоліту

2 хв читати
У Грузії виявили раніше невідому архітектуру епохи неоліту

Невідома раніше споруда епохи неоліту виявлено археологічною експедицією Національного музею Грузії на пагорбі Машавера в селі Хатаветі Болніського муніципалітету (на південному сході Грузії).

Як йдеться в повідомленні музею, знайдений пам'ятник, що датується VI тисячоліттям до н.е., виявив абсолютно нову будівельну традицію спорудження будинків овальної форми, яка характерна для археологічної культури, що існувала на Південному Кавказі в пізньому неоліті і енеоліті.

Будинки круглої форми збудовані з сирцевої цегли, викладеної в два-три ряди, є невеликі комори приміщення і розділові стіни між будинками.

Археологи також виявили різні матеріали, характерні для періоду неоліту: фрагменти керамічного посуду, знаряддя праці з кістки, оленячих рогів, обсидіану, масивного каменю і намиста з сердоліку.

Знайдені артефакти 8000-річної давності представники Національного музею Грузії називають сенсаційними і мають намір поставити питання про присвоєння їм статусу пам'ятки культурної спадщини.

Холм Машавера розташований біля злиття річок Машавера і Храми, які межують з ним із півночі, а з трьох інших боків оточений дугою сільськогосподарських угідь, що створило ідеальні умови для розвитку неолітичних сіл. Примітно, що пам'ятник знаходиться в 15 кілометрах від місця, де свого часу були виявлені сліди найстарішого в світі вина.

Перші археологічні розкопки на пагорбі Машавера були проведені в 1988 році. Експедиція тоді виявила лише кілька овальних будівель і невеликий археологічний матеріал. Археологічні роботи були відновлені Національним музеєм у 2020 році за підтримки Національного агентства з охорони культурної спадщини Грузії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

Підрозділи ДСНС ліквідовують наслідки негоди

Спікер Джонсон представив чотири законопроєкти, серед них один про допомогу Україні

Окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів на Харківщині за добу, загинули два мирні жителі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА