18:01 31.08.2020

Зусилля поліції у боротьбі з незаконним обігом наркотиків насамперед необхідно спрямувати на вуличну наркоторгівлю - Клименко

2 хв читати
Зусилля поліції у боротьбі з незаконним обігом наркотиків насамперед необхідно спрямувати на вуличну наркоторгівлю - Клименко

Зусилля поліції у боротьбі з незаконним обігом наркотиків насамперед необхідно спрямувати на боротьбу з вуличною наркоторгівлею, також необхідно ухвалити низку законодавчих змін для ефективнішої протидії таким злочинам, вважає голова Національної поліції України Ігор Клименко.

У своїй колонці для агентства "Інтерфакс-Україна" Клименко написав, що, безумовно, важливо перекривати транснаціональні канали збуту або транспортування заборонених препаратів. "Але я особисто вважаю, що насамперед ми маємо спрямувати свої зусилля на подолання "вуличної" торгівлі наркотиками, від якої страждають сотні тисяч, а то й мільйони наших громадян", - зазначив голова Нацполіції.

Він повідомив, що на початку року співробітники Департаменту боротьби з наркозлочинністю вилучили майже 1000 кг наркотичних та психотропних речовин, ліквідували 54 лабораторії та 68 організованих груп, пов'язаних із наркобізнесом.

За словами Клименка, для ефективнішого розкриття таких злочинів було змінено підходи в роботі правоохоронців: від рядового "закладчика" наркотиків до організатора постачальника. Однак, як уточнив Клименко, це не означає відсутність реакції поліцейських на "дрібних" наркоторговців.

Голова Нацполіції визнав, що на сьогодні стало складніше виявляти злочинні зв'язки між членами наркоугруповань, оскільки замовлення, продаж і доставка здійснюються через інтернет. За його словами, за добу дохід від незаконного збуту наркотиків через інтернет у середньому становить приблизно 7 млн грн.

Для комплексного вирішення проблеми, як зазначив голова Національної поліції, необхідна також низка законодавчих змін. "Наразі на розгляді у профільних комітетах Верховної Ради перебуває законопроект про внесення змін до статті 183 Кримінального процесуального кодексу - "тримання під вартою". Він передбачає надання права слідчому судді, суду не визначати розмір застави у кримінальних провадженнях, розпочатих через збут наркотиків і психотропних речовин. Це означає, що фігуранти... не зможуть вийти на свободу, заплативши певну суму застави", - уточнив Клименко.

Крім цього, за словами голови Нацполіції, необхідно введення законодавчого механізму заборони обігу речовини "насвай", яка наразі не є офіційно наркотичним засобом, але негативно впливає на здоров'я підлітків, які схильні вживати її.

Так само, як зазначив керівник Нацполіції, потребує оновлення і перелік отруйних та сильнодіючих речовин.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА