19:31 31.08.2020

Київ із середини серпня почав збільшувати ліжковий фонд для пацієнтів із COVID-19

4 хв читати
Київ із середини серпня почав збільшувати ліжковий фонд для пацієнтів із COVID-19

Київ із середини серпня почав збільшувати ліжковий фонд для госпіталізації пацієнтів із COVID-19, повідомила голова департаменту охорони здоров'я Київської міськдержадміністрації Валентина Гінзбург.

"Уже 15 серпня ми додатково збільшили кількість ліжок для пацієнтів із COVID-19 в Олександрівській лікарні, потім поступово почали збільшувати кількість ліжок під COVID-19 уже в інших медзакладах", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Гінзбург зазначила, що за час епідемії в Києві госпіталізовували від 40 до 100 пацієнтів з COVID-19 на добу.

"У серпні в Києві було задіяно 1071 ліжко для пацієнта з COVID-19. Ми постійно аналізуємо, скільки пацієнтів із COVID-19 потребують госпіталізації, скільки пацієнтів зареєстровано з позитивним результатом, скільки пацієнтів у важкому стані, скількох ми не можемо виписати через те, що вони у важкому стані", - сказала вона.

Гінзбург звернула увагу на те, що збільшення кількості лікарень, відведених для пацієнтів із COVID-19, можливе за умови, що завантаженість ліжок уже перевищує 50%.

"Коли ми констатуємо, що завантаженість перевищує 50%, тоді центральний штаб дає розпорядження і додає наступну лікарню", - сказала вона.

Гінзбург також зазначила, що спостерігається з минулого року збільшення кількості пневмоній, непов'язаних із коронавірусною інфекцією. "У січні-лютому з пневмоніями в стаціонарах перебували майже 550 пацієнтів, а на сьогодні ми бачимо, що з пневмоніями, які потребують стаціонарного лікування і медикаментозного супроводу, в лікарнях Києва вже близько тисячі пацієнтів. З початку року кількість пацієнтів із пневмоніями зросла вдвічі. І це зараз серпень, коли ми ще не маємо справи з гострими респіраторними захворюваннями і ще немає грипу", - сказала вона.

Гінзбург повідомила, що наразі в Києві завантаженість ліжок пацієнтами з COVID-19 перевищує 50%, зокрема в лікарнях міста з COVID-19 перебувають 765 пацієнтів, зокрема 21 дитина, з підозрою на коронавірусну хворобу госпіталізовано 122 пацієнти, зокрема 19 дітей.

"Такий моніторинг здійснюють щодня і щодня ми працюємо над тим, щоб були відповідні умови для медпрацівників, щоб було забезпечення киснем пацієнтів", - сказала вона.

Гінзбург наголосила, що захворюваність на COVID-19 у Києві "почала зростати з середини серпня, коли люди почали повертатися з відпочинку з різних країн, не дотримуючись при цьому правил елементарної протиепідемічної безпеки".

"Ми констатуємо щодня - я хочу акцентувати на цьому увагу - зростання захворюваності. Це ще без грипу", - сказала вона.

Коментуючи готовність Києва до початку навчального року Гінзбург зазначила, що рішення про те, як буде організовано навчальний процес у конкретній школі, має визначати керівник навчального закладу. "Якісь класи по 15 учнів, є класи по 35. Залежно від умов, від кількості учнів, наповнення класів кожен керівник навчального закладу отримав інструкції, зокрема від Міністерства охорони здоров'я, і всі рекомендації, які мають дотримуватися", ¬ уточнила Гінзбург.

Водночас вона повідомила, що нині проведення обов'язкового ПЛР або ІФА-тестування працівників закладів освіти не встановлено.

"На сьогодні обов'язкового тестування на COVID-19 працівників освіти не передбачено. Є тільки обов'язкове тестування й імуноферментний аналіз на імуноглобуліни серед медичних працівників, чітко виписаний наказ, який передбачає, що медики, які безпосередньо займаються лікуванням ковідних хворих, мають проходити ІФА-тестування двічі на місяць, а решта - один раз на місяць", - сказала вона.

При цьому Гінзбург зазначила, що в Києві показник захворюваності серед медиків знижується.

"Був пік, коли з усіх захворілих більше ніж 10% були медики, але кількість поступово зменшується, насамперед тому що медпрацівники почали працювати більш вміло, навчилися правильно користуватися ЗІЗ (засобами індивідуального захисту - ІФ), стали більш обачними. Захворюваність на COVID-19 серед медиків у Києві була однією з найнижчих в Україні", - сказала вона.

Гінзбург також запевнила, що медзаклади Києва забезпечені медикаментами, необхідними для пацієнтів із COVID-19.

"У літні місяці було придбано медикаменти, антибіотики, противірусні препарати для лікування пацієнтів із COVID-19 більше ніж на 100 млн грн. Лікарні забезпечені, на складах є резерв. Нині, після змін до муніципальної програми "Здоров'я киян", вживаються заходи щодо придбання додаткових тестів для безоплатного тестування медпрацівників", - сказала вона.

Голова департаменту повідомила, що в Києві збільшується кількість лабораторій, які проводять ПЛР-дослідження. Водночас вона закликала всіх киян, які насамперед входять до групи ризику, пройти вакцинацію від грипу.

"Ми звертаємося до киян, щоб усі групи ризику - це діти, вагітні, люди похилого віку, люди, які мають соматичну патологію - цукровий діабет, ожиріння, гіпертонічну хворобу, інші серцево-судинні захворювання - обов'язково пройшли вакцинацію проти грипу. Не виключено, що дві інфекції - COVID-19 і ГРВІ - накладуться одна на іншу, а передбачити, які можуть бути наслідки, ми не можемо. З точки зору доказової медицини, вакцинація проти грипу працює, і ми таку можливість просто зобов'язані використовувати", - сказала вона.

При цьому Гінзбург уточнила, що коштом бюджету від грипу буде вакциновано тільки медпрацівників.

Вона також зазначила, що наразі медпрацівники, які працюють у закладах освіти, є працівниками саме системи освіти, а не системи охорони здоров'я.

"Уже більше ніж десять років діє наказ Міносвіти, який встановлює, що в штаті закладу освіти мають бути медпрацівники. При цьому за підвищення кваліфікації такого медпрацівника відповідає керівник навчального закладу, система охорони здоров'я до цього стосунку не має і не несе відповідальності за те, чи пройшов такий співробітник закладу освіти курси підвищення кваліфікації та атестацію", - сказала вона.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА