06:52 01.09.2020

Білоруська опозиція пропонує створити громадський рух для переговорів із владою

2 хв читати
Білоруська опозиція пропонує створити громадський рух для переговорів із владою

Координаційна рада білоруської опозиції запропонувала створити громадський рух для ведення діалогу з владою.

"Потрібно починати думати про створення громадського руху, відповідним чином оформленого, зареєстрованого, до якого можуть увійти представники різних верств суспільства, щоб показати владі, що є суб'єкт переговорів" - сказав член президії Координаційної ради Павло Латушко.

За його словами, "це буде юридично оформлена сила". "Звичайно, влада зробить все, щоб ця організація не була зареєстрована. Але це буде знову відмова від діалогу", - додав Латушко.

Прихильники екс-кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської створили Координаційну раду з метою транзиту президентської влади в країні шляхом проведення нових виборів.

До президії ради увійшли нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич, міжнародний медіатор Лілія Власова, представник страйкому МТЗ Сергій Дилевський, юрист Максим Знак, довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова, координатор штабу Віктора Бабарико Марія Колесникова, екс-директор Купалівського театру і екс-дипломат Павло Латушко.

Генпрокурор Білорусі Олександр Конюк після створення ради заявив, що її діяльність є антиконституційною і спрямована на захоплення влади. У зв'язку зі створенням ради порушено кримінальну справу за статтею 361 Кримінального кодексу "Заклики до дій, спрямованих на заподіяння шкоди національній безпеці Республіки Білорусь", яка передбачає як покарання позбавлення волі терміном до п'яти років.

У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту незгодних з підсумками виборів президента, на яких переможцем був оголошений чинний глава держави Олександр Лукашенко, який займає цю посаду з 1994 року. Відповідно до затверджених ЦВК підсумків, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за Світлану Тихановську - 10,12%.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА