09:49 01.09.2020

Країни Балтії домовилися припинити закупівлю електроенергії у Білорусі після запуску БілАЕС

2 хв читати
Країни Балтії домовилися припинити закупівлю електроенергії у Білорусі після запуску БілАЕС

Міністерства, відповідальні за енергетику країн Балтії, досягли згоди про припинення купівлі електроенергії у Білорусі після запуску Білоруської АЕС, повідомило у вівторок міністерство економіки Естонії.

"Досягнута угода містить елементи, що поліпшують ринкову позицію і перспективи наших виробників електроенергії", - прокоментував наслідки угоди для Естонії міністр економіки Тааві Аас (Taavi Aas).

Для припинення торгівлі електроенергією з Білоруссю використовуватимуть систему розпізнавання походження електроенергії.

У скороченому обсязі торгівля продовжиться на російсько-латвійському напрямку. Для цього використовуватимуть залишкові потужності від внутрішньої торгівлі між країнами Балтії. Між Литвою і Калінінградом торгівля електроенергією продовжиться в нинішньому обсязі.

Як очікують країни Балтії, у зв'язку з ухваленою угодою торгівля електроенергією між ними і третіми країнами скоротиться наполовину. Угода діятиме до синхронізації енергосистем країн Балтії з Центральною Європою, запланованої на кінець 2025 року.

Перший енергоблок БілАЕС, яка розташовується поблизу міста Острівця, за планом має бути введено в експлуатацію у 2020 році, другий - у 2021-му.

На вироблення єдиної позиції країн Балтії щодо відмови від купівлі електроенергії у Білорусі після введення в експлуатацію БілАЕС наполягала Литва.

Ще в червні 2017 року литовський парламент закріпив у законі твердження про те, що БілАЕС є небезпечною і створює загрозу національній безпеці Литви, довкіллю та громадському здоров'ю. Метою цього закону також було обмеження імпорту електроенергії з Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА