17:02 02.09.2020

В організмі Навального знайдено сліди отрути з групи "Новачок" - представник кабміну ФРН

2 хв читати
В організмі Навального знайдено сліди отрути з групи "Новачок" - представник кабміну ФРН

Лабораторія Бундесверу знайшла в організмі Навального сліди отрути з групи "Новачок", заявив у середу офіційний представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт.

"За запитом університетської клініки Charite в Берліні спеціальна лабораторія Бундесверу провела токсикологічне дослідження проб Олексія Навального. Було встановлено безсумнівну вказівку на хімічну нервово-паралітичну бойову речовину групи "Новачок", - ідеться у заяві Зайберта, що надійшла до "Інтерфаксу".

"Те, що Олексій Навальний у Росії став жертвою нападу із застосуванням хімічної нервово-паралітичної бойової речовини - це кричущий випадок", - ідеться в заяві.

Берлін закликає Москву надати пояснення з приводу обставин того, що сталося з Навальним.

"Федеральний уряд (Німеччини) засуджує цей напад найсерйознішим чином. Закликає російський уряд надати пояснення цій події... МЗС ФРН поінформує посла Росії про результати дослідження", - йдеться в заяві Зайберта.

Навальний відчув нездужання 20 серпня у польоті з Томська до Москви. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонера госпіталізували в комі до реанімації омської лікарні. Вранці 22 серпня його перевезли на лікування в Німеччину до берлінської університетської клініки Charite. Лікарі клініки повідомили, що знайшли в організмі сліди отруєння речовинами групи інгібіторів холіноестерази. Ці речовини входять до деяких медикаментів, а також до великої групи нервово-паралітичних отрут.

Російська влада вважає, що робити остаточні висновки про причини коми Навального поки що передчасно.

Російські медики виявили в опозиціонера Олексія Навального порушення вуглеводного обміну і панкреатит під час його перебування в омській лікарні.

"У зазначеному медичному закладі (Омська лікарня N1) Навальний О.А. перебував у період із 20.08.2020 до 22.08.2020 з клінічним діагнозом: основний - порушення вуглеводного обміну, супутній - хронічний панкреатит із порушенням зовнішньо- та внутрішньосекретної функції, загострення", - йдеться в матеріалах запиту про правову допомогу, спрямованих до ФРН компетентними органами Росії.

Текст запиту є в розпорядженні "Інтерфаксу".

Згідно з документом, результати вже проведених у Росії в рамках дослідчої перевірки експертиз вказують, що "в організмі й вилучених зразках сильнодіючих лікарських засобів, а також наркотичних речовин не виявлено".

Про нервово-паралітичну речовину "Новачок" вперше стало відомо після отруєння у Великій Британії екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Їх виявили без свідомості в місті Солсбері 4 березня 2018 року.

Згодом британські слідчі дійшли висновку, що Скрипалі постраждали від нервово-паралітичної отруйної речовини, названої "Новачок" (А-234). Висновки британців підтвердила комісія Організації із заборони хімічної зброї.

Відповідальність за замах на Скрипалів британська влада поклала на Росію. У Москві відкидають ці звинувачення.

У червні цього року чотири сімейства небезпечних хімікатів сімейства "Новачок" було офіційно включено до списків Конвенції про заборону хімічної зброї (КЗХЗ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА