19:48 02.09.2020

Глава Мін'юсту очікує вирішення спору за позовом офшорів Суркісів до ПриватБанку до ранку 3 вересня

3 хв читати
Глава Мін'юсту очікує вирішення спору за позовом офшорів Суркісів до ПриватБанку до ранку 3 вересня

Печерський районний суд Києва пішов у дорадчу кімнату для винесення рішення у справі за позовом офшорних компаній братів Суркісів про порядок виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання державного ПриватБанку (Київ) обслуговувати їхні депозити, заборгованість за якими позивачі оцінюють у $350 млн, повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

"Суд відправився у дорадчу кімнату. Буде оголошено, що він винесе рішення за результатами розгляду або сьогодні пізно ввечері, або завтра вранці. Там є співробітники міністерства юстиції, мені повідомлять про результат", - сказав він журналістам у середу, залишаючи суд.

За словами Малюськи, в ході засідання в середу було заявлено кілька процесуальних клопотань, однак суддя не розглянув жодного з них і займався вивченням позову.

"На погляд закону в задоволенні заяви мало б бути відмовлено, власне, цього ми очікуємо від справедливого і розумного, зваженого суду. (...) Дивні дуже вимоги позивачів, я б сказав (...), за межами здорового глузду, позбавлені будь-якого процедурного обґрунтування, тому сам розгляд трохи нагадує твори Кафки", - сказав міністр юстиції.

Перше засідання за відповідним позовом компаній Суркісів відбулося 6 серпня 2020 року, виклик на яке банк отримав близько обіду того ж дня від представника позивача. Адвокати ПриватБанку кілька разів намагалися усунути суддю Сергія Вовка від розгляду відповідної справи, однак безрезультатно.

Банк також направив скаргу про протиправне призначення судді Вовка на відповідну справу в Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), яке в свою чергу, 21 серпня перенаправило його в ДБР.

Як повідомлялося, в кінці 2016 року під час націоналізації ПриватБанку кошти, розміщені сім'єю Суркісів і їх компаніями на депозитних рахунках Приватбанку і його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркіси були визнані пов'язаними з ПриватБанком особами.

Печерський райсуд Києва 9 лютого 2017 року своїм рішенням за позовом офшорних компаній Суркісів зобов'язав ПриватБанк виконувати умови депозитних договорів, укладених кіпрською філією банку з офшорними компаніями братів Суркісів. Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не увінчалася успіхом. У свою чергу, ПриватБанк подав касаційну скаргу, розгляд якої, за словами Пожидаєва, поки не призначений.

15 квітня 2020 року Київський апеляційний суд відхилив апеляцію держвиконавця, залишивши в силі роз'яснення судді Печерського райсуду В'ячеслава Підпалого рішення 2017 року у вигляді зобов'язання ПриватБанку компенсувати компаніям Суркісів кошти. Сума заявлених вимог у серпні зросла приблизно на $ 100 млн і досягла $ 350 млн (з них $ 102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних).

На підставі рішення судді Підпалого одразу шість британських компаній-стягувачів 28 квітня 2020 року окремо звернулися в ДВС із заявою про його примусове виконання, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

За словами прес-служби ПриватБанку, станом на початок червня держвиконавець наклала на банк два штрафи розміром приблизно 5 тис. грн і 10 тис. грн за невиконання рішення і передала матеріали до Печерського райвідділу Нацполіції для відкриття кримінального провадження.

ПриватБанк у другому кварталі сформував резерви під юридичні ризики в розмірі 6,832 млрд грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА