09:48 03.09.2020

Начальнику поліції Києва запропонували хабар за "кришування" автовикрадачів

3 хв читати
Начальнику поліції Києва запропонували хабар за "кришування" автовикрадачів

 Начальник Головного управління Нацполіції Києва Андрій Крищенко розповів, що зусилля поліції в боротьбі з викрадачами автотранспорту призвели до критичної для злочинців ситуації - вони безпосередньо запропонували йому хабар за "кришування" автовикрадень. Нині обох зловмисників затримано.

Як розповів Крищенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", з пропозицією хабара за початок роботи з "кришування" автовикрадень на нього безпосередньо зловмисники вийшли ще навесні. "Я зрозумів, що мені пропонують "кришувати" автовикрадення. Мене це дуже здивувало. Ми вважали, що це банальна провокація... Я ще не чув, щоб до начальників поліції приходили з такими пропозиціями", - розповів він.

Начальник столичного главку поліції розповів, що було відкрито провадження, яке підтримували представники Офісу генерального прокурора, і почали документувати злочинні дії, все зійшлося на начальнику райвідділу. "Вони йому запропонували: давайте, вирішуватимемо питання. Ми вам даватимемо відсотки з прибутку", - сказав Крищенко.

За його словами, було проведено декілька зустрічей, задокументовано низку пропозицій, і щодо вирішень конкретних кримінальних проваджень, і загалом "кришування" автовикрадень. Зокрема, як зазначив Крищенко, йшлося про зняття з розшуку одного з автовикрадачів. "Однією з наших умов було, щоб ця людина прийшла на зустріч для передання грошей, щоб ми змогли нібито обговорити, як його зняти з розшуку. І людина, яку затримували багато разів, переховувалася, дотримувалася конспірації, прийшла на цю зустріч", - розповів керівник поліції Києва.

Він повідомив, що цю людину і ще одну затримали за пропозицію хабара посадовій особі - начальнику одного з райвідділів.

Відповідаючи на запитання про те, яку суму за вирішення питань пропонували зловмисники, Крищенко сказав: "У підсумку хабар становив 350 тисяч гривень. Зі мною суму не обговорювали, це вже начальнику райвідділу запропонували. Це була сума для початку. А потім вони сподівалися організувати процес і розраховуватися відсотками з продажу викрадених машин".

За словами начальника главку, така ситуація була зумовлена тим, що поліція загалом в Україні вживає радикальних заходів щодо боротьби зі злочинами, пов'язаними з викраденням автотранспорту.

З 2016 року, за його словами, кількість викрадень автомобілів скоротилася в рази. "Якщо раніше в Києві на добу в середньому викрадали п'ять і навіть сім автомобілів, то нині два. Ось ми їх зараз так затиснули, вони вже в такій паніці, що пішли на нетривіальні кроки - безпосередньо начальнику главку запропонували "кришування", - додав Крищенко.

За його словами, затриманий, який перебував у розшуку, є підозрюваним у низці інших справ, другий затриманий є підсудним у декількох кримінальних провадженнях.

При цьому він додав, що не може поручитися за весь особовий склад поліції Києва в тому, що вони не беруть участі у таких схемах. "Ми розуміємо, що в ситуаціях з викраденнями можуть бути задіяні наші колишні співробітники. Ми їх затримували. Розуміємо, що є і діючі поліцейські, нечисті на руку, і представники інших правоохоронних органів", - підсумував начальник ГУ Нацполіції в Києві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА