15:21 03.09.2020

ВРП, розглядаючи клопотання генпрокурора про усунення суддів ОАСК, проігнорувала факти слідства - НАБУ

5 хв читати
ВРП, розглядаючи клопотання генпрокурора про усунення суддів ОАСК, проігнорувала факти слідства - НАБУ

 Вища рада правосуддя (ВРП) проігнорувала факти слідства у справі про зловживання суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), заявили в Національному антикорупційному бюро України (НАБУ).

"Аргументи, які ВРП використала, ставши на захист суддів ОАСК, на думку НАБУ, є надуманими й можуть свідчити про наявність зв'язків із фігурантами оприлюднених Національним бюро аудіозаписів - доказів у кримінальному провадженні", - повідомляє прес-служба НАБУ в соцмережі Facebook.

У НАБУ нагадали, що 17 липня 2020 року детективи бюро та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), враховуючи відсутність осіб за місцем роботи та проживання, повідомили голові та чотирьом суддям ОАСК про підозру за процедурою, передбаченою ст. 135 і ст. 278 Кримінального процесуального кодексу України.

"Вдатися до такого цілком законного способу вчинення процесуальної дії, детективи мусили через те, що судді, будучи поінформованими про наміри слідства, заздалегідь вжили заходів, аби унеможливити особисте отримання підозр. Тож, як вимагає КПК у таких випадках, повідомлення про підозри і вручили адміністрації за місцем роботи (керівнику апарату ОАСК), і направили рекомендованими відправленнями поштовим зв’язком за встановленими місцями реєстрації та проживання суддів", - наголошують у НАБУ.

Надалі, незважаючи на неодноразові повідомлення про виклики підозрювані судді ОАСК ухилялися від особистого отримання будь-яких повідомлень, подовжували відпустки та переховувалися від органу досудового розслідування.

"І тільки після оголошення їх у розшук з'явилися на робочих місцях і заявили про свою присутність. Після цього їм особисто повторно вручили відповідні повідомлення про підозру. Документи, що підтверджують цей факт, - серед матеріалів, представлених у ВРП", - зазначається в повідомленні.

ВРП, у свою чергу, проігнорувала ці факти, заявивши про відсутність доказів належного вручення підозр чотирьом суддям ОАСК. При цьому вручення підозри одному з суддів ВРП визнала належним, хоча він отримав повідомлення в такий самий спосіб, як і інші фігуранти справи.

"Відмовляючи в задоволенні клопотань стосовно двох суддів нібито у зв'язку з відсутністю належного обґрунтування висунених їм підозр, ВРП свідомо проігнорувала наявність у матеріалах клопотання постанови слідчого судді ВАКС про дозвіл на використання результатів негласних слідчих (розшукових) дій, отриманих під час розслідування іншого кримінального провадження. Цей дозвіл отримано після повідомлення суддям ОАСК та іншим особам про підозру", - додали в НАБУ.

Крім того, під час досудового розслідування детективи бюро виявили інформацію про можливий зв'язок між підозрюваними суддями та членами ВРП, які розглядали клопотання про їх усунення. У зв'язку з цим прокурори поставили питання про усунення цих осіб від розгляду питання, надавши відповідні розсекречені матеріали негласних слідчих дій.

"Проте ВРП до уваги ці обставини не взяла. Крім того, Вища рада правосуддя опублікувала на офіційному сайті неправдиву інформацію про нібито ненадання відповідних матеріалів", - наголосили в бюро.

"Відмова ВРП відсторонити суддів Окружного адміністративного суду Києва, підозрюваних у захопленні державної влади, від здійснення правосуддя на час розслідування їхніх зловживань, свідчить про небажання очищувати судову систему", - зробили висновок у НАБУ.

Як повідомлялося, у вівторок ВРП розглянула питання тимчасового усунення від посад суддів ОАСК. ВРП ухвалила рішення повернути генеральному прокуророві Ірині Венедіктовій клопотання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя судді глави ОАСК Павла Вовка у зв'язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Також ВРП ухвалила рішення відмовити в задоволенні клопотання про усунення від здійснення правосуддя заступника голови ОАСК Євгена Аблова, мотивувавши це тим, що докази, якими обґрунтовано підозру, висунено судді Євгену Аблову, отримані в спосіб, що не відповідає вимогам Кримінального процесуального кодексу України, - без дозволу суду на використання результатів негласних слідчих (розшукових) дій, отриманих під час розслідування іншого кримінального провадження.

У задоволенні клопотання про усунення судді ОАСК Ігоря Качура було відмовлено у зв'язку з відсутністю належного обґрунтування висунених йому підозр, клопотання стосовно судді ОАСК Олексія Огурцова повернено генпрокуророві без розгляду у зв'язку з порушенням порядку повідомлення судді про підозру.

Цього самого дня НАБУ оприлюднило відео з новими подробицями "справи суддів Окружного адмінсуду Києва", новий епізод пов'язаний із зловживаннями суддів ОАСК у зв'язці зі ВРП. У ролику йдеться про те, що після відкриття Держбюро розслідувань провадження стосовно судді Верховного Суду за ухвалення неправосудного рішення і дисциплінарного провадження у ВРП, "глава ОАСК використав ці важелі впливу з метою отримання лояльності суддів ВС". НАБУ зазначає, що "лояльні до глави ОАСК судді могли розраховувати на уникнення будь-якої відповідальності у ВРП і абсолютну безкарність за допомогою зв'язків глави ОАСК". Крім того, НАБУ зазначає, що "глава ОАСК з використанням впливу і зв'язків вживав активних заходів для "заведення у ВРП підконтрольних йому осіб".

"Слідство зафіксувало, що голова ОАСК має безпрецедентний вплив на окремих членів ВРП. При цьому також задокументовано "впровадження аналогічних сценаріїв у Раді суддів України та навіть у Конституційному Суді", - резюмує НАБУ у відеоролику.

У ВРП, у свою чергу, заявили, що "інформації, оприлюдненої на сайті НАБУ, не було серед матеріалів, долучених до клопотання генерального прокурора, а, отже, вона не могла бути предметом розгляду Вищої ради правосуддя".

Підозру главі ОАСК Павлк Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом іншим суддям, а також керівникові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку співробітники НАБУ вручили 17 липня. Зазначалося, що "триває процес вручення підозр іще чотирьом особам".

Голові ОАСК інкримінують ч. 3 ст. 27, ст. 351-2 (організація перешкоджання діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 375 (організація винесення суддею завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), ч. 2 ст. 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України. Його заступнику інкримінують ч. 5 ст. 27, ст. 351-2 (пособництво в перешкоджанні діяльності ВРП, ВККСУ), ч. 2 ст. 376 КК, іншим суддям ОАСК - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК, судді Суворовського районного суду м. Одеси - ст. 351-2, ч. 2 ст. 375 КК.

За версією слідства, злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і бізнесових кіл. "Зокрема, для цього голова ОАСК використовував схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом.

Згодом НАБУ оприлюднило відеосюжет, в якому йдеться, зокрема, про п'ять епізодів задокументованої протиправної діяльності суддів ОАСК та інших судів. 21 липня було оприлюднено ще один сюжет, до якого ввійшли матеріали про навмисне перешкоджання головою ОАСК проведенню конкурсу на посаду голови Державної судової адміністрації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА