17:19 03.09.2020

SpaceX успішно вивела на орбіту ще 60 інтернет-супутників Starlink, довела угруповання до 713 апаратів

2 хв читати
SpaceX успішно вивела на орбіту ще 60 інтернет-супутників Starlink, довела угруповання до 713 апаратів

Важка ракета-носій Falcon 9 у четвер успішно вивела на низьку навколоземну орбіту нову партію з 58 міні-супутників, призначених для продовження розгортання глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

"Виведення 60 супутників Starlink підтверджено", - йдеться в повідомленні.

Це вже 12 виведення на орбіту групи інтернет-супутників, починаючи з травня минулого року, у рамках проекту Starlink. Тепер її орбітальне угруповання складається вже із 713 космічних апаратів. Нині компанія SpaceX є найбільшим супутниковим оператором у світі.

Запуск було здійснено о 8:46 за часом Східного узбережжя США зі стартового комплексу LC-39A на космодромі NASA на мисі Канаверал у штаті Флорида.

Через 15 хвилин після старту ракети група супутників Starlink, маса кожного з яких становить 260 кг, відокремилася від другого ступеня і вийшла на еліптичну орбіту заввишки від 212 до 366 км. Після перевірки інженерами SpaceX їхньої працездатності супутники з використанням власних іонних двигунів піднімуться на штатну орбіту заввишки 550 км.

Водночас перший багаторазовий ступінь ракети-носія Falcon 9, який використовували вже вдруге, здійснив успішну керовану посадку на плавучій платформі Of Course, I Still Love You, розташованій в Атлантиці за 634 км від космодрому на мисі Канаверал.

Крім того, спеціальне рятувальне морське судно Ms. Tree в Атлантиці мало "впіймати" в надводні мережі або виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення спускалися на парашутах. Повторне використання обтічника дає змогу економити компанії SpaceX до $6 млн під час запусків своїх ракет.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання з 12 тис. космічних апаратів цього типу (а в подальшому з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дасть змогу забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет у будь-якому куточку планети. SpaceX повідомила, що вже в 2020 році супутники забезпечать інтернет-покриттям усю територію Північної Америки, а до 2021 року буде охоплена майже вся планета. Загальна сума інвестицій для реалізації проекту оцінюється в $10 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА