07:42 04.09.2020

Країни ЄС засуджують отруєння Навального, залишають за собою право на санкції

3 хв читати
Країни ЄС засуджують отруєння Навального, залишають за собою право на санкції

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у заяві від імені 27 держав-членів Євросоюзу виступив із рішучим засудженням отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

"Європейський союз рішуче засуджує замах на Олексія Навального, який був отруєний військовою хімічною нервовопаралітичною речовиною групи "Новачок", аналогічною тій, яка використовувалася під час замаху на Сергія і Юлію Скрипалів в Солсбері 4 березня 2018 року", - йдеться в заяві, опублікованій в Брюсселі в четвер увечері.

"Застосування хімічної зброї абсолютно неприйнятно за жодних обставин, є серйозним порушенням міжнародного права і міжнародних стандартів у сфері прав людини", - наголошується в комюніке від імені ЄС.

"Європейський союз закликає до спільної міжнародної відповіді (на інцидент з Навальним - ІФ) і залишає за собою право приймати відповідні дії, зокрема за допомогою обмежувальних заходів", - сказано в документі.

У ньому наголошується, що новий замах на громадянина Росії відбувся на території Російської Федерації. "Російський уряд повинен зробити все можливе, щоб розслідувати цей злочин при повній прозорості та притягнути винних до відповідальності", - закликали держави ЄС.

Вони наголошують на тому, що "безкарність не повинна і не буде допускатися".

Європейський союз також закликав Російську Федерацію повною мірою співпрацювати з Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) для забезпечення неупередженого міжнародного розслідування.

Держави-члени ЄС висловили подяку берлінській лікарні Charite за лікування Навального і побажали йому якнайшвидшого і повного одужання.

"Європейський союз продовжить уважно стежити за цією справою і оцінювати її наслідки", - наголошується в заяві Борреля від імені 27 держав-членів ЄС.

Як повідомлялося раніше в четвер, Німеччина поінформувала постпредів країн ЄС в Брюсселі про висновки спеціалізованої хімічної лабораторії з приводу Навального.

Навальному стало погано 20 серпня в польоті з Томська в Москву. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонер був госпіталізований в комі до реанімації омської лікарні. 22 серпня його перевезли на лікування до Німеччини в берлінську клініку Charite. Російська влада заявляла, що робити остаточні висновки про причини коми Навального передчасно.

2 вересня влада ФРН з посиланням на лабораторію Бундесверу оголосила про те, що в організмі Навального виявлені сліди отрути з групи "Новачок", про яку вперше стало відомо після отруєння в Великій Британії екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в березні 2018 року. Відповідальність за замах на Скрипаля британська влада поклала на Росію. У Москві відкидають ці обвинувачення.

Канцлер ФРН Ангела Меркель закликала російський уряд дати пояснення щодо ситуації з Навальним. На її думку, опозиціонер став жертвою злочину, а отруту групи "Новачок" в його організмі визначено точно.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив готовність російської сторони до всебічної взаємодії з Німеччиною щодо з'ясування ситуації навколо Навального, проте зазначив, що на раніше надіслані офіційні запити Берлін відповідей не дав. Він наголосив, що "до вивезення хворого до Берліна у відповідності з усіма міжнародними стандартами був проведений цілий комплекс аналізів у нас в країні, жодних отруйних речовин виявлено не було".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА