07:21 05.09.2020

Берлін і Париж закликають Росію якомога швидше прояснити обставини події з Навальним

2 хв читати
Берлін і Париж закликають Росію якомога швидше прояснити обставини події з Навальним

Глави зовнішньополітичних відомств Німеччини та Франції Гайко Маас і Жан-Ів Ле Дріан закликали Росію якнайшвидше прояснити деталі події з російським опозиціонером Олексієм Навальним.

"Перший і основний крок Росії, на території якої мало місце нове порушення міжнародного права, полягає в тому, щоб, щоб оперативно і повною мірою прояснити факти і (виявити) відповідальних, що стоять за цим замахом на представника російської політичної опозиції з використанням бойової нервовопаралітичної речовини, що належить до групи речовин, розроблених Росією", - йдеться в спільній заяві міністрів закордонних справ двох країн.

"Ті, на кому лежить відповідальність за це жахливе діяння, повинні бути виявлені і притягнуті до відповідальності", - додали міністри, зазначивши, що "цей напад на представника російської опозиції, на жаль, не поодинокий інцидент".

Вони наголосили, що "використання хімічної зброї, де б то не було, коли б то не було, ким би то не було неприйнятне ні за жодних умов і суперечить міжнародним нормам, якими заборонено використання такої зброї".

Навальному стало погано 20 серпня в польоті з Томська в Москву. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонер був госпіталізований в комі до реанімації омської лікарні. 22 серпня його перевезли на лікування до Німеччини в берлінську клініку Charite.

2 вересня влада ФРН з посиланням на лабораторію Бундесверу оголосила про те, що в організмі Навального виявлені сліди отрути з групи "Новачок", про який вперше стало відомо після отруєння в Великій Британії екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в березні 2018 року. Відповідальність за замах на Скрипаль британська влада поклала на Росію. У Москві відкидають ці обвинувачення.

Канцлер ФРН Ангела Меркель закликала російський уряд дати пояснення щодо ситуації з Навальним. На її думку, опозиціонер став жертвою злочину, а отруту групи "Новачок" в його організмі визначено точно.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков раніше підтвердив готовність російської сторони до всебічної взаємодії з Німеччиною щодо з'ясування ситуації навколо Навального, проте зазначив, що на раніше надіслані офіційні запити Берлін відповідей не надав. Він зазначив, що "до вивезення хворого до Берліна у відповідності з усіма міжнародними стандартами був проведений цілий комплекс аналізів у нас в країні, жодних отруйних речовин виявлено не було".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА