14:34 07.09.2020

Українці-в'язні Кремля просять ВР взяти на контроль і прискорити їхнє звільнення - звернення

2 хв читати
Українці-в'язні Кремля просять ВР взяти на контроль і прискорити їхнє звільнення - звернення

Громадяни України, незаконно засуджені та утримувані в Російській Федерації, вимагають від Верховної Ради прискорити процес їхнього звільнення та екстрадиції, заявляє президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

"Ми вимагаємо проведення парламентського розслідування з питання затягування процесу повернення громадян України, які утримуються в Російській Федерації, зокрема політичних в'язнів, активізувати розгляд питання негайного повернення до України її громадян, які примусово утримуються в Росії", - йдеться у відкритому листі утримуваних в РФ українських громадян до Верховної Ради, оприлюдненому Гончаром на брифінгу в понеділок у Києві.

Автори звернення до ВР просять на міжнародному рівні, в ОБСЄ, ПАРЄ, на зустрічі в "нормандському форматі" розглянути питання про введення Україною і міжнародним співтовариством нових і розширення вже наявних санкцій проти Росії за систематичне порушення міжнародного права у сфері охорони основоположних прав і свобод громадянина.

Незаконно засуджені в РФ українські громадяни також вимагають на міжнародному рівні тиснути на Росію для звільнення політичних в'язнів Кремля і "ввести парламентський контроль над процесами звільнення політв'язнів та екстрадицією громадян України з РФ на Батьківщину".

За словами Гончара, серед вимог - створення законодавчої та нормативно-правової бази щодо гарантій надання політв'язням і членам сімей, які залишилися без годувальника, юридичної, медичної та матеріальної допомоги.

Як зазначив директор Благодійного фонду "Родичі політв'язнів Кремля" Ігор Гриб, після 7 вересня минулого року, коли було звільнено групу українських політв'язнів, питання звільнення в'язнів Кремля замовчується.

"За рік... питання практично зникло з розгляду... Немає тієї потужної суспільно-політичної роботи, ... із залученням ЗМІ", - сказав Гриб.

Як повідомлялося, 7 вересня 2019 року до Києва повернулися в рамках взаємного обміну 35 українських громадян, незаконно засуджених і утримуваних у РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент США підписав законопроєкт про заборону TikTok

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА