15:41 08.09.2020

НАБУ відкрило провадження щодо вердикту суду про стягнення з ПриватБанку $350 млн компаніям Суркісів

2 хв читати
НАБУ відкрило провадження щодо вердикту суду про стягнення з ПриватБанку $350 млн компаніям Суркісів

 Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) 4 вересня відкрило кримінальне провадження щодо вердикту Печерського райсуду Києва про стягнення з державного ПриватБанку (Київ) $350 млн на користь компаній братів Суркісів, повідомляється на сайті Ради громадського контролю НАБУ у вівторок.

"НАБУ 4 вересня відкрило кримінальне провадження №52020000000000566 за фактом незавершеного замаху на заволодіння майном ПриватБанку в особливо великих розмірах. Серед імовірних фігурантів справи - представники судової гілки влади, службові особи Державної виконавчої служби, співробітники шести англійських компаній, пов'язаних з олігархами Суркісами", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 2 вересня Печерський райсуд Києва повністю задовольнив заяву компаній братів Суркісів щодо порядку виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати їхні депозити, розміщені до націоналізації банку на рахунках його кіпрської філії, і цей порядок передбачає стягнення цих коштів на користь позивачів.

Загальна сума вимог до банку, визначена судом, становить $347,374 млн (із них майже $102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних). Суд також санкціонував примусове списання коштів та (або) арешт майна ПриватБанку (Київ) у разі відмови виплачувати компаніям братів Суркісів зазначену суму.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд України не погоджується з ухваленою постановою Печерського райсуду Києва й оскаржить її в апеляційному суді.

Національний банк України також відреагував на рішення суду і наголосив, що продовжить захищати законність рішень про націоналізацію ПриватБанку. "Ми вважаємо, що рішення про конвертацію коштів пов'язаних з екс-власниками осіб у ПриватБанку у 2016 році (bail-in) було справедливим і адекватним, з огляду на витрачені державою кошти для порятунку ПриватБанку та фінансової системи (понад 155 млрд грн - ІФ)", - зазначав центробанк.

За даними джерела агентства "Інтерфакс-Україна", Мінфін готує апеляційну скаргу на відповідне рішення судді Вовка, планує подати її до 9 вересня.

Крім того, Мін’юст ініціював законопроект №4064 з метою запобігання стягненню $350 млн з ПриватБанку на користь компаній Суркісів, який нардеп Юрій Камельчук (фракція "Слуга народу") зареєстрував 7 серпня у Верховній Раді. Пропонується при виконанні судового рішення про забезпечення позову заборонити вживати заходів щодо стягнення коштів або звернення стягнення на майно боржника, крім накладення арешту.

Згідно з позицією ПриватБанку, відповідні договори компаній Суркісів на сьогодні вважаються виконаними, оскільки у 2016 році під час націоналізації банку вони були обміняні на акції додаткової емісії.

Наприкінці 2016 року під час націоналізації ПриватБанку грошові кошти, розміщені сім'єю Суркісів та їхніми компаніями на депозитних рахунках ПриватБанку і його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркісів було визнано пов'язаними з ПриватБанком особами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

Міноборони створило Офіс підтримки коаліцій для забезпечення системного управління військовою допомогою від партнерів

Спровоковану ворожим артобстрілом пожежу в Куп'янську ліквідовано, незважаючи на загрозу повторних обстрілів

Суд визнав наявність російського громадянства в колишньої топпосадовиці Мін'юсту Прилуцької

Грузія продовжила термін перебування українців без візи до трьох років

У західних областях України в четвер удень 9-14°; на решті території 17-22°

У Києві очікують, що законопроєкт про допомогу Україні Байден підпише негайно – Єрмак

Рада збільшила чисельність Держприкордонслужби на 15 тисяч військовослужбовців

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА