07:34 09.09.2020

Ухвала суду про стягнення з ПриватБанку $ 350 млн компаніям Суркісів оскаржена в апеляції - глава Мін'юсту

2 хв читати
Ухвала суду про стягнення з ПриватБанку $ 350 млн компаніям Суркісів оскаржена в апеляції - глава Мін'юсту

Міністр юстиції Денис Малюська повідомив про подання апеляційної скарги на ухвалу Печерського райсуду Києва від 2 вересня, винесену суддею Сергієм Вовком, про стягнення з ПриватБанку на користь компаній братів Суркісів близько $ 350 млн у рамках забезпечувального заходу до розгляду по суті спору про справедливість віднесення цих вкладів до процедури bail-in.

"На визначення ми щойно подали апеляційну скаргу, а на самого суддю Вовка - скаргу до Вищої ради правосуддя", - написав Малюська в Facebook.

На думку глави Мін'юсту, суть прийнятого визначення - крадіжка.

"Його (судді Вовка - ІФ) ухвала стане або початком відродження судової влади, якщо вдасться належно на ухвалу відреагувати, за всією суворістю закону. Ну або навпаки, символом тотального краху, якщо належної реакції не відбудеться", - наголосив глава Мін'юсту.

Він також нагадав, що в парламенті очікує розгляду законопроект №4064, який блокує списання грошових коштів як захід забезпечення позову.

Як повідомлялося, 2 вересня Печерський райсуд Києва повністю задовольнив заяву компаній братів Суркісів про порядок виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати їх депозити, розмішені до націоналізації банку на рахунках його кіпрської філії, і цей порядок передбачає стягнення цих коштів на користь позивачів. Загальна сума вимог до банку, визначена судом, становить $ 347,374 млн (з них близько $ 102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних). Суд також санкціонував примусове списання коштів і (або) арешт майна ПриватБанку (Київ) в разі відмови виплачувати компаніям братів Суркісів зазначену суму.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд України не погоджується з прийнятою постановою Печерського райсуду Києва і оскаржить її в апеляційному суді.

Національний банк України також відреагував на рішення суду і наголосив, що він продовжить захищати законність рішень про націоналізацію ПриватБанку. "Ми вважаємо, що рішення про конвертацію коштів пов'язаних з екс-власниками осіб в ПриватБанку в 2016 році (bail-in) було справедливим і адекватним, враховуючи витрачені державою кошти для порятунку ПриватБанку і фінансової системи (понад 155 млрд грн)", - зазначалося в повідомленні.

Згідно з позицією ПриватБанку, відповідні договори компаній Суркісів на сьогодні вважаються виконаними, оскільки в 2016 році при проведенні націоналізації вони були обмінені на акції додаткової емісії.

В кінці 2016 року під час націоналізації ПриватБанку кошти, розміщені сім'єю Суркісів і їх компаніями на депозитних рахунках Приватбанку і його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркіси були визнані пов'язаними з ПриватБанком особами.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

Уночі над Дніпропетровською областю було збито 24 БПЛА і ракети

Ворог атакував 13 населених пунктів Херсонської області, є постраждалі та жертви

Уночі над Дніпропетровською областю було збито десять БПЛА і чотири ракети, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА