13:29 09.09.2020

Верховний Суд зупинив виконання ухвали про стягнення $350 млн із ПриватБанку

2 хв читати
Верховний Суд зупинив виконання ухвали про стягнення $350 млн із ПриватБанку

Верховний Суд (ВС) 8 вересня розпочав провадження за касаційною скаргою Кабінету Міністрів на ухвалу Печерського райсуду Києва від 9 лютого 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати депозити компаній братів Суркісів і одночасно, за клопотанням банку, зупинив виконання цієї ухвали до закінчення провадження у справі.

Згідно з повідомленням прес-служби ВС у Facebook у середу, задовольняючи клопотання ПриватБанку, суд також врахував, що ухвалою Печерського райсуду міста Києва від 2 вересня 2020 року було встановлено порядок виконання ухвали того самого суду від 9 лютого 2017 року шляхом стягнення з ПриватБанку $347 млн на користь компаній Суркісів.

"Колегія суддів визнала обґрунтованість настання ризиків для заявника до ухвалення рішення судом касаційної інстанції у цій справі, а також імовірність утруднення повороту виконання судового рішення у разі його скасування Верховним Судом", - зазначено у повідомленні.

Прес-служба ВС уточнила, що задовольняючи клопотання про зупинення виконання ухвали, суд не оцінює обґрунтованість поданої касаційної скарги, а лише встановлює існування загроз для забезпечення балансу інтересів сторін.

Як повідомлялося, 2 вересня Печерський райсуд Києва повністю задовольнив заяву компаній братів Суркісів щодо порядку виконання рішення суду від 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати їхні депозити, розміщені до націоналізації банку на рахунках його кіпрської філії, і цей порядок передбачає стягнення цих коштів на користь позивачів. Загальна сума вимог до банку, визначена судом, становить $347,374 млн (із них майже $102 млн - відсотки, нараховані за ставкою 13% річних). Суд також санкціонував примусове списання коштів та (або) арешт майна ПриватБанку (Київ) у разі відмови виплачувати компаніям братів Суркісів зазначену суму.

Згідно з позицією ПриватБанку, відповідні договори компаній Суркісів на сьогодні вважаються виконаними, оскільки у 2016 році під час націоналізації банку вони були обміняні на акції додаткової емісії.

Раніше, 9 лютого 2017 року Печерський райсуд Києва своєю ухвалою за позовом компаній Суркісів зобов'язав ПриватБанк виконувати умови депозитних договорів, укладених кіпрською філією банку (до націоналізації) з відповідними компаніями. Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не мала успіху, однак уряд подав касацію.

Як повідомлялося, наприкінці 2016 року під час націоналізації ПриватБанку грошові кошти, розміщені сім'єю Суркісів та їхніми компаніями на депозитних рахунках ПриватБанку і його філій, потрапили під процедуру bail-in, оскільки Суркісів було визнано пов'язаними з ПриватБанком особами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА