16:06 09.09.2020

В. о. голови Держмитниці заперечує ручне втручання митниці в блокування вантажів на двох постах і пов'язує його з е-системою

2 хв читати
В. о. голови Держмитниці заперечує ручне втручання митниці в блокування вантажів на двох постах і пов'язує його з е-системою

 Виконувач обов'язків голови Державної митної служби Андрій Павловський заперечує ручне втручання митниці у блокування вантажів на двох постах і пов'язує його з роботою автоматизованої системи аналізу та управління ризиками (АСАУР), повідомило відомство у Telegram-каналі.

"Наразі ми спостерігаємо затримку вантажів на деяких митних пунктах. Але хочу зазначити, що жодного саботажу з боку митних органів не відбувається. Триває робочий процес в суто правовому полі", - наводить слова Павловського прес-служба відомства в середу.

Згідно з повідомленнями Європейської бізнес асоціації (ЄБА), майже 150 вантажівок із початку вересня очікують митного оформлення на двох пунктах пропуску.

"Справді, тривалість митного оформлення може коливатися. Втім, це залежить від самого суб'єкта оформлення. Якщо до документів, змісту вантажу та його задекларованої вартості питань немає, то оформлення відбувається в найкоротші терміни. Сьогодні порушень законного періоду контролю (до 10 діб) на митницях ми не спостерігаємо", - прокоментував Павловський.

Керівник митниці також зазначив, що оцінювання вартості вантажу відбувається за допомогою системи АСАУР.

"І якщо АСАУР виявляє занижену вартість, то автоматично зупиняє оформлення до повного з'ясування деталей і перевірки документів. Ця система перевіряє вантажі підприємств вибірково і працює незаангажовано", - зазначив Павловський.

Водночас ЄБА в середу вранці повідомила, що блокування майже 150 фур на митниці вже призвело до перебоїв із виробництвом у 20 компаніях через затримку постачань сировини і вантажів. За словами виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев'янко, компанії стикаються з порушеннями термінів розгляду документів і необґрунтованими вимогами надати додаткову документацію для контролю митної вартості.

Про блокування фур на митних постах Галицької та Київської митниці ЄБА заявила 4 вересня, того самого дня Держмитниця пояснила затримку митного оформлення вантажів саботажем і повідомила про отримання керівництвом відомства погроз фізичної розправи. "Разом із прямими погрозами у хід пішов саботаж. Ми фіксуємо способи штучного затримання вантажів без відповідного оформлення. За ними стоять саме ті, хто нервово шукає шляхи для незаконних "домовленостей" і особистих вигідних умов, що йдуть врозріз із законодавством", - зазначала прес служба митниці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА