20:08 09.09.2020

Секретаріат мовного омбудсмена стежитиме за переходом шкіл на українську мову навчання

1 хв читати
Секретаріат мовного омбудсмена стежитиме за переходом шкіл на українську мову навчання

Секретаріат уповноваженого із захисту державної мови здійснюватиме моніторинг дотримання законодавства про перехід шкіл на українську мову навчання, повідомляє прес-служба Офісу уповноваженого.

"Згідно із законодавством, контроль за навчально-виховним процесом здійснюють місцеві органи управління освітою і Міністерство освіти і науки. Уповноважений із захисту державної мови, відповідно до покладених на нього функцій, буде контролювати виконання мовного закону Міністерством освіти і науки України. Тому щодо виконання мовного законодавства, щодо можливих порушень ми, звичайно, будемо проводити відповідний моніторинг і цього року, і в подальшій перспективі", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Водночас зазначено, що разом із дотриманням вимог закону надзвичайно важливою є і якість викладання.

Крім того, в повідомленні нагадується, що норма закону про штрафні санкції за порушення мовного законодавства почне діяти за два роки. "Сьогодні ми можемо готувати виключно звернення до тих чи інших установ, організацій за зверненням громадян та за результатами моніторингу діяльності державних установ у різних сферах", - розповіли у відомстві.

В Офісі мовного омбудсмена назвали "величезним позитивом" для півдня та сходу України перехід російськомовних шкіл на державну мову навчання з 1 вересня, зазначивши, що завдяки такому рішенню "рівень володіння державною мовою має всі шанси підвищуватися".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА