11:00 11.09.2020

Тихановська: Білорусь може обрати власний шлях

3 хв читати
Тихановська: Білорусь може обрати власний шлях

Білорусі не варто орієнтуватися лише на Росію, чи лише на Захід, вважає лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська, яка нині перебуває в Литві.

"Нам не слід триматися лише Росії, але й не дивитися лише в бік Європи. Може, ми оберемо власний шлях", - сказала Тихановська в інтерв'ю польській газеті "Жечпосполіта", відповідаючи на запитання, чи готова вона боротися за вступ Білорусі до ЄС, чи вважала за краще б, щоб країна залишилася у сфері впливу Росії.

При цьому Тихановська зазначила, що "про це говорити поки що ще занадто рано, спочатку необхідно вийти з кризи".

"Нині важко прогнозувати, скільки триватиме наша боротьба. Нехай якомога менше. 5 листопада спливає термін повноважень (президента Білорусі) Лукашенка, тоді він втратить законну силу, хоча вже зараз його не приймають у країні. Після цієї дати жодне його розпорядження не матиме юридичної сили. Саме до цієї дати ми маємо розпочати діалог про мирне передання влади і проведення нових вільних виборів", - додала вона.

Тихановська вважає, що Лукашенку рано чи пізно доведеться піти, і зазначає, що опозиція має намір домагатися цього "як і раніше, мирними протестами і страйками".

"Я спочатку трохи злякалася, коли люди почали страйкувати. Я - недосвідчений політик і думала, що це може призвести до економічної кризи і викликати невдоволення людей. Хоча тепер білоруси переконують мене, що готові якийсь час протриматися в умовах економічної кризи. Я знаю, що європейські країни допоможуть нам вийти з цієї кризи", - сказала вона.

Відповідаючи на запитання, чи не приєднається вона до групи білоруських дисидентів, які влаштувалися на Заході, вона відповіла: "Абсолютно ні. Я повернуся додому. Те, що відбувається зараз, не триватиме довго. Вже скоро все зміниться".

У Білорусі вже місяць тривають акції протесту проти підсумків виборів президента, які відбулися 9 серпня. Переможцем оголошено нинішнього главу держави Олександра Лукашенка, який обіймає цю посаду з 1994 року.

Наймасовіші акції відбуваються в Білорусі щонеділі. За оцінками ЗМІ, деякі з них збирали понад 100 тис. осіб. У перші дні акцій протесту було затримано майже 7 тис. людей, потім велику частину було звільнено. Останніми днями затримання поновилися.

Під час акцій протесту є загиблі, проте їх кількість різниться. 25 серпня основний опонент Лукашенка Світлана Тихановська повідомила, що загинули щонайменше шестеро людей. Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявляло про загибель чотирьох осіб на акціях протесту в Білорусі. Експертам ООН з прав людини також відомо про 450 задокументованих випадків жорстокого поводження з людьми під час затримань.

Через два дні після виборів Тихановська поїхала до Литви. Її соратники тоді заявили, що від'їзду Тихановської до Литви передувало тригодинне спілкування зі співробітниками силових структур Білорусі в кабінеті голови ЦВК Лідії Єрмошиної. Пізніше Лукашенко стверджував, що посприяв Тихановській у від'їзді з республіки на її прохання.

18 серпня її прихильники створили Координаційну раду (КР) з метою транзиту влади в країні шляхом проведення нових виборів. Влада Білорусі вважає цей орган неконституційним. Дотепер практично всі члени президії КР або затримані, або перебувають за межами Білорусі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА