12:41 11.09.2020

Шкільне харчування має бути безпечним і здоровим, особливо під час карантину - Шкарлет

2 хв читати
Шкільне харчування має бути безпечним і здоровим, особливо під час карантину - Шкарлет

В.о. міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет наголошує, що в умовах пандемії коронавірусу в школах має забезпечуватися здорове і безпечне харчування з урахуванням усіх протиепідемічних заходів.

"Організація якісного, здорового та безпечного шкільного харчування залежить від ефективної взаємодії центральних органів виконавчої влади, учасників освітнього процесу, постачальників продуктів харчування та послуг з організації харчування, засновників закладів освіти, органів управління у сфері освіти та у сфері охорони здоров’я, територіальних органів Держпродспоживслужби", - наводить слова Шкарлета прес-служба міністерства в п'ятницю.

В.о. міністра наголосив, що в умовах пандемії коронавірусу організація шкільного харчування потребує інших підходів, обмежень і правил.

"Після скасування карантину школи повернуться до звичної моделі харчування дітей. Адже Нова українська школа – це безпечне освітнє середовище, в якому одним із пріоритетів є здорове шкільне харчування", - додав Шкарлет.

У Міносвіти зазначають, що під час карантину не дозволяється харчування за типом "шведського столу" і самообслуговування, а також робота питних фонтанчиків.

Харчування має здійснюватися за таких умов: учні мають харчуватися за графіком; відстань між столами має становити щонайменше 1,5 м; за столом мають розміщуватися не більше ніж чотири людини.

У разі неможливості забезпечити дітей гарячими стравами, організація харчування відбувається шляхом роздачі попередньо фасованої харчової продукції відповідно до норм харчування в навчальних закладах і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Міністерство звертає увагу, що рішення з організації харчування учнів у період карантину ухвалюють керівник і засновник школи, з огляду на особливості організації освітнього процесу в навчальному закладі, кількість учнів, спосіб організації харчування тощо.

Так, керівник навчального закладу затверджує приблизні двотижневі й щоденні меню. Але обов'язковим етапом в організації харчування є оцінка якості харчових продуктів за смаком, запахом, кольором, консистенцією, умовами зберігання. Тільки після цього страви можуть подавати дітям.

Водночас підприємства (організації), що забезпечують харчування дітей у закладах освіти, також відповідальні за якість і безпечність продуктів або готових страв.

Уповноваженим органом на здійснення державного нагляду (контролю) з безпечності й окремих показників якості харчових продуктів є Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА