19:47 12.09.2020

СБУ почала розслідування розголошення даних про операцію з "вагнерівцями" - Гончаренко

2 хв читати
СБУ почала розслідування розголошення даних про операцію з "вагнерівцями" - Гончаренко

Служба безпеки України (СБУ) почала кримінальне провадження щодо можливого витоку інформації про операцію із затримання членів ПВК "Вагнер", повідомив народний депутат (фракція "Євросолідарність") Олексій Гончаренко.

"Я написав депутатське звернення до Офісу Генерального прокурора щодо розслідування розголошення даних, які привели до передчасного затримання 33 бійців ПВК "Вагнер" у Білорусі. У відповідь на цей запит мені повідомили, що Головне слідче управління СБУ вже почало досудове розслідування в кримінальному провадженні №22020000000000213 від 8 вересня 2020 року", - написав Гончаренко на своєму Телеграм-каналі.

Він уточнив, що провадження розпочато за ознаками кримінального порушення, передбаченого ст. 387 (розголошення даних оперативно-розшукової діяльності, попереднього розслідування) Кримінального Кодексу України.

Як повідомлялося, 29 липня під Мінськом було затримано 33 членів ПВК "Вагнер".

12 серпня Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської Приватної військової компанії "Вагнера". "Усім 28 особам, серед яких 9 громадян України, було повідомлено про підозру в участі в терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України). Шевченківський районний суд Києва обрав підозрюваним застережні заходи у вигляді тримання під вартою", – повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Українська сторона заявила, що ці особи "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

Проте 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня низка українських ЗМІ повідомили що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та главі Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

Інформацію спростували офіційні органи. Так, начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив, що поїздка бойовиків ПВК "Вагнера", під час якої їх затримали в Білорусі, є спецоперацією російських спецслужб. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак розцінив інформацію про нібито причетність українських спецслужб до появи і затримання російських бойовиків у Білорусі як сплановану дезінформацію. У Службі безпеки України також спростували свою причетність до історії з появою і затриманням "вагнерівців" у Білорусі.

4 вересня фракція "Європейська солідарність" висунула вимогу створити Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з розслідування фактів причетності вищих посадових осіб України до екстрадиції "вагнерівців" із Білорусі до Росії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА