10:40 15.09.2020

КС продовжив розгляд справи щодо конституційності закону про ФГВФО у відкритому режимі

2 хв читати
КС продовжив розгляд справи щодо конституційності закону про ФГВФО у відкритому режимі

 Конституційний Суд України (КС) у вівторок уранці продовжив розгляд справи щодо конституційності закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" на відкритій частині пленарного засідання у формі усного провадження.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", колегія суддів складається з 15 осіб.

Як повідомили раніше агентству в прес-службі Національного банку України (НБУ), КС ухвалив рішення про переведення слухання у відкритий режим за клопотанням центробанку.

Раніше повідомлялося, що КС у червні 2020 року відновив розгляд справи за поданням Верховного Суду України від 2015 року про відповідність Конституції закону №4452-VI "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Згідно з матеріалами суду, розглядається конституційність статті закону, згідно з якою вимоги фізичних вкладників-осіб, що перевищують розмір суми, яку покриває Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (200 тис. грн), були зміщені з третьої на четверту чергу, а вимоги ФГВФО - з п'ятої на третю. У документі наголошується, що виплати гарантованого відшкодування не доходять до осіб, що перебувають у четвертій черзі і далі.

У поданні також зазначено, що коли гарантування вкладів фізичних осіб регулювалося законами від 2001 року, ФГВФО не мав повноважень щодо нормативного регулювання системи гарантування вкладів фізичних осіб, виведення неплатоспроможних банків з ринку, здійснення регулювання діяльності банків, а також введення тимчасової адміністрації та ліквідації банків.

У свою чергу директор-розпорядник ФГВФО Світлана Рекрут, відреагувавши на відновлення справи у КС, звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням скликати РНБО у зв'язку з виниклою загрозою державного масштабу в економічній сфері, зазначивши, що наслідки використання відповідного прецеденту з поданні КС можуть мати "катастрофічний характер" і для діяльності фонду, і для Кабінету Міністрів та НБУ.

Директор-розпорядник ФГВФО наголосила, що визнання неконституційності фонду унеможливить виведення неплатоспроможних банків з ринку, а також задоволення вимог їхніх кредиторів, скасує вимоги до пов'язаних із такими банками осіб щодо відшкодування збитку.

Крім того, 30 червня Рада з фінстабільності ухвалила рішення про невідкладне створення робочої групи для розробки плану дій з метою мінімізації можливих ризиків для фінансової стабільності у разі визнання КС неконституційним закону про гарантування вкладів фізичних осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА