20:56 15.09.2020

ОАЕ і Бахрейн підписали угоди про нормалізацію відносин з Ізраїлем

3 хв читати
ОАЕ і Бахрейн підписали угоди про нормалізацію відносин з Ізраїлем

У Вашингтоні у вівторок відбулася історична церемонія підписання угод про нормалізацію дипломатичних відносин ОАЕ і Бахрейну з Ізраїлем.

Церемонія відбулась у Білому домі у присутності президента США Дональда Трампа.

На цьому заході за посередництва США прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу підписав відповідні угоди з міністрами закордонних справ ОАЕ і Бахрейну - Абдуллою бін Заєдом аль-Нахаяном і Абдуллатіфом бін Рашидом аз-Заяні.

Формально угода називається Авраамською.

У переддень церемонії Трамп вітав лідерів Ізраїлю, ОАЕ і Бахрейну, зазначивши, що раніше про це й подумати ніхто не міг.

"Ми тут для того, щоб змінити хід історії. Після десятиліть розділення і конфліктів ми відзначаємо початок нового Близького Сходу", - сказав Трамп, виступаючи на відкритті церемонії.

"У всій історії Ізраїлю було лише дві такі угоди, а ми досягли двох таких угод за один місяць", - додав Трамп.

На церемонію Білий дім запросив сотні людей, зокрема й високопоставлених законодавців-демократів.

Раніше повідомлялося, що присутність демократів на церемонії - рідкісне явище, оскільки зазвичай Білий дім не запрошує членів Демократичної партії на церемонії підписання великих законодавчих актів.

У рамках укладених домовленостей Ізраїль погодився зупинити реалізацію плану щодо анексії частини палестинських територій.

Як повідомляли раніше регіональні ЗМІ, відповідно до угоди про нормалізацію відносин, країни запустять співпрацю у сфері оборони та безпеки, економіки, охорони здоров'я і науки.

ОАЕ і Ізраїль домовилися про нормалізацію відносин у серпні. Тоді про це заявив Трамп. "Сьогодні ми досягли колосального успіху. Це історична мирна угода між нашими великими друзями - Ізраїлем і ОАЕ", - написав він у Twitter 13 серпня.

"Історичний дипломатичний успіх сприятиме просуванню миру у близькосхідному регіоні", - йшлося у спільній заяві лідерів США, Ізраїлю і ОАЕ.

Бахрейн наслідував приклад ОАЕ 11 вересня. "Сьогодні ще один історичний день. Два наших великих друга - Ізраїль і Бахрейн - погодилися на мирний договір. Це друга арабська країна, яка укладає мир з Ізраїлем за останні 30 днів", - написав Трамп того дня у Twitter.

ОАЕ і Бахрейн стали третьою і четвертою арабськими країнами, що уклали мир з Ізраїлем після Єгипту в 1979 році та Йорданії в 1994 році.

За зусилля в нормалізації відносин між країнами в Норвегії Трампа висунули на Нобелівську премію миру.

"Я думаю, він зробив більше, намагаючись встановити мир між народами, ніж більшість інших номінантів на премію миру", - заявив член парламенту Норвегії та голова делегації Норвегії в НАТО Крістіан Тібрінг-Гедде в інтерв'ю Fox News.

Тібрінг-Гедде надіслав листа Нобелівському комітету, в якому повідомив, що адміністрація Трампа, зокрема, відіграла ключову роль у встановленні відносин між Ізраїлем і ОАЕ.

"Як очікується, інші країни Близького Сходу наслідуватимуть приклад ОАЕ, угода (про нормалізацію відносин - ІФ) може стати переломним моментом, який перетворить Близький Схід на регіон співпраці та процвітання", - написав Тібрінг-Гедде.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА