Події

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів рекомендує керівництву МВС і Нацполіції забезпечити аналіз резонансних справ стосовно нападів на журналістів

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів при президенті України направить звернення до правоохоронних органів щодо проведення аудиту стану розслідування злочинів проти журналістів, повідомила прес-служба Офісу президента.

"Ми рекомендуємо керівництву МВС та Національної поліції забезпечити ретельний аналіз фахівцями високого рівня цих відомств розслідувань у 10 резонансних ситуаціях нападів на журналістів. Ми рекомендуємо провести своєрідний аудит якості роботи слідчих у цих справах", - сказав глава Національної спілки журналістів Сергій Томіленко.

За його словами, йдеться насамперед про аудит розслідувань найбільш резонансних справ.

Також Томіленко зазначив, що Рада сформує перелік цих справ, і найближчим часом запит направлять правоохоронцям. Правоохоронні органи за місяць повинні відзвітувати про результати аудиту.

Крім того, директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко повідомив, що в 2020 році органи досудового розслідування Нацполіції зареєстрували 148 кримінальних проваджень, пов'язаних з перешкодою законній професійній діяльності журналістів, з яких 111 - за ст. 171 Кримінального кодексу України, 37 - за ст. 345-1 КК України.

Як зазначається, за результатами проведеного розслідування в суд направлено обвинувальні акти у 10 кримінальних провадженнях в Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Львівській, Одеській, Харківській та Херсонській області та ще три - в Києві. Щодо 61 провадження прийнято рішення про закриття, повідомив Шевченко.

Станом на 11 вересня підлеглі підрозділів Нацполіції здійснюють досудове розслідування у 77 провадженнях. У трьох з них встановлено особу, яка вчинила злочин.

"Тобто процес триває, і слідчі органи не топчуться на місці", - констатував Шевченко.

Водночас він зазначив, що наразі нерозслідуваними залишаються 158 кримінальних проваджень зазначеної категорії.

Рада з питань свободи слова та захисту журналістів вважає за доцільне створення інформаційної платформи, де містилася б вся інформація щодо етапів розслідування фактів перешкоджання журналістській діяльності

Також було відзначено посилення комунікації правоохоронців з представниками ЗМІ. Крім того, обговорювалося питання створення спеціального фонду, який би надавав гранти на проведення журналістських розслідувань злочинів проти представників медіа і допомогу сім'ям журналістів, які загинули або постраждали в результаті вчинення злочинів проти них.

Також Рада визначила плани роботи до кінця 2020 року. Зазначається, що планується продовжити розгляд інформації про розслідування злочинів проти журналістів і докласти зусиль для налагодження координації між слідчими органами, прокуратурою і судами з метою залучення уваги до важливості їх розкриття та притягнення винних до відповідальності.

Серед планів - розгляд інформації про оновлення медійного законодавства, підготовка рекомендацій щодо протидії дезінформації і з врегулювання процедури обмеження доступу до інтернет-ресурсів, що відповідає європейським стандартам свободи слова, свободи інтернету та цифрових прав.

Крім того, Рада обговорила питання протидії поширенню фейків і неправдивої інформації в ЗМІ та заслухала генерального директора з питань інформаційної політики Офісу президента Ірину Побєдоносцеву щодо перезапуску і комунікаційної стратегії бренду Ukraine NOW.

За її словами, мова йде про розробку ідеологічної платформи, яка містила б інформацію про сучасну Україну для різних аудиторій, зокрема для представників дипломатичних кіл, бізнесу, туризму і туристів.

"Ми з колегами вже давно обговорювали необхідність реанімувати бренд Ukraine NOW. Немає жодного ребрендингу. Єдине, що ми хочемо, - перезапустити його і наповнити певними смислами. Хотілося б розробити стратегічне бачення, що таке Україна сьогодні і яким чином ми позиціонуємо Україну в світі", - сказала Побєдоносцева.

Вона зазначила, що нині створено робочу групу, до якої, зокрема, залучені представники профільних міністерств. Побєдоносцева закликала учасників зустрічі також взяти участь у розробці такої стратегії.

"Будемо вдячні за поради, бачення, тому що це спільна справа і перспектива просування України в світі", - резюмувала вона.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ