12:42 16.09.2020

Слідчі ДБР назвали п'ять основних епізодів скоєння злочину, які призвели до окупації Криму

2 хв читати
Слідчі ДБР назвали п'ять основних епізодів скоєння злочину, які призвели до окупації Криму

За результатами попереднього розслідування Державне бюро розслідувань встановило причини й умови, що сприяли розвалу Збройних сил України й анексії Кримського півострова Росією.

"Зокрема, злочинні дії із підриву боєздатності української армії розпочалися у 2012 році та тривали аж до вторгнення бойових підрозділів РФ на територію АР Крим у лютому 2014 року. У скоєнні державної зради підозрюються найвищі посадові особи держави того періоду – президент-утікач Віктор Янукович, міністри оборони України Дмитро Саламатін та Павло Лебедєв, а також начальник Генерального штабу та головнокомандувач ЗСУ Дмитро Саламатін", - ідеться в інформації, оприлюдненій у середу на сайті ДБР.

Слідчі ДБР відзначили п'ять основних епізодів скоєння злочину, які в результаті призвели до окупації Кримського півострова:

1) Злочинне скорочення ЗСУ. "Незважаючи на повернення до позаблокового статусу, що вимагало нарощування чисельності армії, впродовж 2012-2013 рр. граничну чисельність ЗСУ було скорочено з 240 000 до 162 000 військовослужбовців", - зазначають у ДБР.

2) Підрив стану мобілізаційної готовності. "У 2013 році було скорочено половину від штатної чисельності військкоматів. У результаті військові частини були укомплектовані лише на 25-55%. До того ж, було згорнуто "політерну" приписку мобілізаційних ресурсів до військових частин та знищено облік військової техніки", - йдеться в інформації.

3) Знищення систем протиповітряної оборони Криму. "Управління системою ППО Криму було передане до командування ВМС України на півострові, яке в подальшому перейшло на бік ворога. До того ж, було скорочено одну з двох бригад ЗРК С-300В на озброєнні та зупинено програми модернізації ЗРК С-125 і С-200В", - наголошується в повідомленні.

4) Незаконні організаційні зміни та нівелювання стратегічних оборонних документів. "Проведені у 2013 році масштабні організаційні зміни ЗСУ суперечили законодавству та не були внесені до стратегічних оборонних документів країни, що завадило ЗСУ в момент реалізації одного зі сценаріїв зовнішньої агресії сформувати ударну групу та захистити територіальну цілісність України", - пишуть у ДБР.

5) Невжиття заходів щодо реагування на зовнішні загрози. " Незважаючи на численні повідомлення розвідки, що чітко свідчили про підготовку наступальної операції з боку РФ наприкінці 2013-го – на початку 2014 року, не було вжито заходів із приведення ЗСУ до вищих ступенів боєготовності, організації територіальної оборони та проведення широкомасштабних військових навчань на території Криму", - йдеться в інформації.

У ДБР наголошують, що зазначені дії у своїй сукупності пов'язані та призвели до тяжких наслідків - вторгнення РФ на територію АР Крим і м. Севастополя, подальшої їх окупації, порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

"Розслідування щодо інших фактів, які призвели до окупації частини території України у 2014 році, триває", - додали в бюро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА