17:26 16.09.2020

РФ має скасувати вироки громадянам України у справі "Хізб ут-Тахрір", негайно звільнити їх і всіх незаконно утримуваних українців

2 хв читати
РФ має скасувати вироки громадянам України у справі "Хізб ут-Тахрір", негайно звільнити їх і всіх незаконно утримуваних українців

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест через неправомірне рішення суду Російської Федерації про вироки сімом громадянам України, фігурантам "другої бахчисарайської групи "Хізб ут-Тахрір".

"Російська Федерація має скасувати рішення суду та негайно звільнити Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сервера Зекір’яєва, Тімура Ібрагімова, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва та Едема Смаїлова, а також усіх незаконно утримуваних нею громадян України", - йдеться у коментарі МЗС України, оприлюдненому в середу.

Відомство також закликає міжнародне співтовариство відреагувати на "таке ганебне рішення держави-окупанта, категорично засудити застосування РФ неправомірної практики судових переслідувань інакодумства, вимагати припинення Росією порушення норм міжнародного права". Крім того, МЗС просить продовжити активну діяльність із захисту прав і свобод жителів Кримського півострова та посилити тиск на РФ, зокрема санкційний.

У відомстві пояснили, що всі зазначені громадяни України були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, звинувачені за ст. 205.5 КК РФ "Організація та участь у терористичній діяльності" і в порушення норм міжнародного права незаконно переміщені на територію Росії до м. Ростова-на-Дону.

Досудове слідство та судовий процес також відбувалися з численними процедурними порушеннями.

"Жахливі терміни ув’язнення за відверто сфабрикованими обвинуваченнями у терористичній діяльності є яскравим свідченням того, як держава-окупант активно використовує своє антитерористичне законодавство для маскування системних політичних репресій та релігійної дискримінації, спрямованих проти представників кримськотатарського народу з метою залякування та придушення будь-яких нелояльних громадянських рухів та ініціатив на тимчасово окупованому півострові Крим", - наголосили в міністерстві.

Як повідомлялося, кримські татари, фігуранти справи так званої другої бахчисарайської групи "Хізб ут-Тахрір", отримали максимальні терміни покарання в колонії суворого режиму: Марлен Асанов - 19 років, Мемет Белялов - 18 років, Сервер Муставаєв - 14 років, Едем Смаілов - 13 років, Сайран Салієв - 16 років, Тимур Ібрагімов - 17 років, Сервер Зекер'яєв - 13 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА