20:02 16.09.2020

АМКУ запросив думку коксохімів про обмеження "Метінвесту" для контролю шахтоуправління "Покровське"

4 хв читати
АМКУ запросив думку коксохімів про обмеження "Метінвесту" для контролю шахтоуправління "Покровське"

"Метінвест", найбільший гірничо-металургійний холдинг України, під тиском Антимонопольного комітету вимушено погодився взяти на себе добровільні обмеження для отримання опосередкованого контролю над ЗАТ "Шахтоуправління "Покровське" (Покровськ), ТОВ "Збагачувальна фабрика "Свято-Варваринська" (с.Сергіївка) і ТОВ "Шахтобудівна компанія" (м.Покровськ, всі - Донецька обл.), і тепер АМКУ очікує думки про них від коксохімічних підприємств.

Як наголошується в повідомленні відомства, "Метінвест" має намір не допускати необґрунтованої відмови від реалізації концентрату коксівного вугілля ш / у "Покровське" непов'язаним компаніям, застосовувати ринкові ціни і забезпечити мінімум 10% -ву частку таких сторонніх продажів.

Також "Метінвест" готовий протягом трьох років надавати АМКУ раз на півроку не пізніше 20 лютого і 20 серпня інформацію про обсяги виробництва та поставки на ринок концентрату ш / у "Покровське" в натуральному і вартісному вираженні із зазначенням споживачів і цін реалізації.

АМКУ нагадує, що розглядає справу про концентрацію, яке є частиною єдиної транзакції, спрямованої на придбання компанією Metinvest B.V. контролю над групою суб'єктів господарювання, які здійснюють в Україні діяльність у сфері видобутку та реалізації вугілля, що коксується, у вигляді придбання понад 50% у статутному капіталі ТОВ "Індастріал Коал Холдинг" (ICH, Київ). Відомство зазначає, що, оцінюючи вплив концентрації на конкурентне середовище даного ринку, встановило наявність можливих негативних ефектів і дало можливість "Метінвесту" запропонувати добровільні обмеження для отримання дозволу на концентрацію.

"Метінвест" змушений був піти на пропозицію безпрецедентних зобов'язань у рамках концентрації шахтоуправління "Покровське" в результаті півторарічного розгляду заяви в АМКУ, під час якого антимонопольним комітетом були проаналізовані дані за чотири роки (замість необхідних законодавством двох). Однак, на думку групи, навіть такий ґрунтовний аналіз не виявив свідоцтв можливих негативних наслідків для ринку від заявленої концентрації", - прокоментували агентству "Інтерфакс-Україна" ситуацію в "Метінвесті".

У холдингу зазначили, що АМКУ все одно залишився на безкомпромісній позиції і вийшов з вимогою жорстких зобов'язань для "Метінвесту", які група розцінює як надмірні і такі, що не відповідають інтересам галузі. Зокрема, зобов'язання продажу 10% продукції на вільний ринок ставить під сумнів доцільність інвестицій на підтримку і розширення видобутку, йдеться в коментарі.

Згідно з ним, зобов'язання продажу за ринковими цінами в умовах низьких цін і високої собівартості виробництва фактично означає, що ш / у "Покровське" в складі групи Метінвест буде змушене продавати вугілля третім особам собі в збиток.

"Не виключено, що безпрецедентні зобов'язання, до яких АМКУ фактично підвів групу "Метінвест" у процесі розгляду заяви про придбання шахтоуправління "Покровське", обумовлені тиском з боку окремих фінансово-промислових груп, зацікавлених у стагнації шахтоуправління "Покровське". З жалем констатуємо, що в даній ситуації Антимонопольний комітет зайняв необґрунтовано жорстку позицію щодо найбільшої гірничо-металургійної компанії країни, яка до того ж є одним із найбільших платників податків в бюджет України", - наголосили в "Метінвесті".

Як повідомлялося, група "Метінвест" в серпні 2018 офіційно оголосила про покупку приблизно за $ 190 млн до 24,99% акцій кількох українських активів, до складу яких належать підприємства з групи "Донецьксталь", що займаються видобутком, збагаченням і продажем вугілля.

У свою чергу Fintest Trading Co Limited (Кіпр), холдингова компанія групи "Донецьксталь", продала 40,847688% ПрАТ "Шахтоуправління "Покровське" (Донецька обл., раніше – шахта "Червоноармійська-Західна №1"), а 57,2927% акцій цього підприємства були переведені з ПрАТ "Донецьксталь" - метзавод" на ICH.

У ICH, згідно держреєстру, по 24,99% належить Metinvest B.V. (Нідерланди), Altana Limited, Treimur Investments Limited (обидві - Британські Віргінські о-ви), Misandyco Holdings LTD (Кіпр). Ці чотири компанії станом на середину 2020 року також ще безпосередньо володіли по 9,9894% "ш / у "Покровське".

Ш / у "Покровське" - найбільший в Україні виробник коксівного вугілля. У 2019 підприємство збільшило виручку на 32,7% - до 8 млрд 554,25 млн грн, отримавши чистий прибуток 925,01 млн грн проти чистого збитку 998,13 млн грн роком раніше.

ЗФ "Свято-Варваринська" в минулому році скоротила виручку на 18,6% - до 612,35 млн грн, скоротивши чистий збиток у 7,3 раза - до 5,82 млн грн.

У цьому підприємстві ICH належить 22%, ШУ "Покровське" - 55%, ТОВ "Шахта "Свято-Покровська №3" - 23%. У останньому по 24,97% також володіють "Метінвест", Misandyco Hold ings, Treimur Investments і Altana Limited.

Зрештою, "Шахтобудівна компанія" в 2019 році збільшила виручку на 55,1% - до 774,07 млн грн, отримавши 9,14 млн грн чистого прибутку в порівнянні з 16,37 млн грн чистого збитку в 2018 році.

Основним власником цієї компанії з часткою 99,92% є ШУ "Покровське".

"Метінвест" є вертикально інтегрованою гірничодобувною групою компаній, що управляє активами в кожній ланці виробничого ланцюжка від видобутку ЗРС і вугілля та виробництва коксу до випуску напівфабрикатів і кінцевої продукції зі сталі, трубопрокату і рулонів, а також виробництва іншої продукції з високою доданою вартістю. Група складається з видобувних і металургійних підприємств, розташованих в Україні, Європі та США і має мережу продажів з охопленням всіх ключових світових ринків.

Основними акціонерами "Метінвесту" є група СКМ (71,25%) і "Смарт-холдинг" (23,75%), які спільно керують компанією.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА