11:16 17.09.2020

Виправдання кримчанина Ернеса Аметова стало першим в історії "справи "Хізб ут-Тахрір" у Росії - центр "Меморіал"

2 хв читати
Виправдання кримчанина Ернеса Аметова стало першим в історії "справи "Хізб ут-Тахрір" у Росії - центр "Меморіал"

Виправдувальний вирок фігуранту "другої бахчисарайської групи "Хізб ут-Тахрір" Ернесу Аметову став першим в історії переслідування за терористичною статтею за участь у забороненій у Росії та окупованому нею Криму організації "Хізб ут-Тахрір", повідомили в коментарі "Крим. Реалії" представники правозахисного центру "Меморіал".

"З моменту, коли Верховний суд Росії у 2003 році визнав організацію "Хізб ут-Тахрір" терористичною, це перший виправдувальний вирок. Ви знаєте, я навіть можу припустити, що це перший виправдувальний вирок за терористичною 205-ою статтею в принципі. В усіх наших звітах щодо практики переслідування за статтею 205 КК РФ і у справах "Хізб ут-Тахрір", зокрема, в графі "виправдувальні вироки" стояли нулі", - розповіла співробітниця програми підтримки політв'язнів ПЦ "Меморіал" Дарина Костроміна.

Інформацію підтвердили керівник програми протидії ісламському тероризму в ПЦ "Меморіал" Віталій Пономарьов і член ради центру Сергій Давідіс.

"Так, це перший виправдувальний вирок у таких справах з 2003 року, коли Верховний суд визнав організацію терористичною", - прокоментував рішення Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону Давідіс.

Експерти відмовилися коментувати можливі причини такого рішення Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону до того, як ознайомляться з повним текстом вироку.

Активіста "Кримської солідарності" Ернеса Аметова заарештували 11 жовтня 2017 року. Його обвинувачували за ч. 2 ст. 205.5 (участь у діяльності терористичної організації) КК РФ. Інші фігуранти отримали максимальні терміни покарання в колонії суворого режиму: Марлен Асанов - 19 років, Мемет Белялов - 18 років, Сервер Мустафаєв - 14 років, Едем Смаїлов - 13 років, Сайран Салієв - 16 років, Тимур Ібрагімов - 17 років, Сервер Зекір'яєв - 13 років.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через неправомірне рішення суду й вимагало звільнити ув'язнених кримчан. Також міністерство закликало міжнародну спільноту відреагувати на "таке ганебне рішення держави-окупанта, категорично засудити застосування РФ неправомірної практики судових переслідувань інакомислення, вимагати припинення Росією порушення норм міжнародного права". Крім того, МЗС просить продовжити активну діяльність із захисту прав і свобод жителів Кримського півострова й посилити тиск на РФ, зокрема санкційний.

У відомстві пояснили, що всі зазначені громадяни України були незаконно затримані на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, обвинувачені за ст.205.5 КК РФ "Організація і участь у терористичній діяльності" та в порушенні норм міжнародного права, незаконно переміщені на територію Росії в м. Ростов-на-Дону.

Також досудове слідство і судовий процес відбувалися з численними процедурними порушеннями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА